Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΡΚΑΔΟΠΕΤΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τιμή στα εφτά δολοφονημένα στελέχη του ΚΚΕ

Η τιμητική πλακέτα στο σημείο της δολοφονίας των εφτά στελεχών του ΚΚΕ
Η τιμητική πλακέτα στο σημείο της δολοφονίας των εφτά στελεχών του ΚΚΕ
Στην πιο ψηλή κορφή της Ζαρκαδόπετρας πάνω από τα Ιμερα Κοζάνης, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης απέτισαν φόρο τιμής στους 7 συντρόφους αγωνιστές, στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που δολοφονήθηκαν σε τούτο το σημείο, στις 15 Απρίλη του 1943, από τους συνεργάτες των κατακτητών, τους ΠΑΟτζήδες.

Ο Σίμος Κερασίδης (Χρυσαφόπουλος), ο Ζήσης Ζησιάδης (Τερπόφσκι), ο Γιώργος Μέντζας, ο Παναγιώτης Τάσιου (Τριανταφύλλου), ο Βασίλης Τερζόπουλος, ο Νίκος Κουτσαντώνης και ο Μιχάλης Γουλάρας (Μπινούκας), δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Τα χέρια τους ήταν δεμένα με σύρματα και τα κορμιά τους σακατεμένα από τις πέτρες και τις σφαίρες.

«Εδώ σ' αυτήν την κορφή χάθηκαν τα ίχνη τους για 45 ολόκληρα χρόνια. Από τον Απρίλη του 1943 που δολοφονήθηκαν, τα κόκαλά τους βρέθηκαν μετά από πολλές έρευνες το Σεπτέμβρη του 1988, σε μια περίοδο που το ΚΚΕ γιόρταζε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη συνέχεια, με ευθύνη της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τοποθετήθηκαν τα οστά τους στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο Φαρδύκαμπο. Στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα με τα ονόματά τους, η οποία καταστράφηκε. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, την ξανατοποθετήσαμε και θα το κάνουμε αυτό όσες φορές και αν χρειαστεί», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Και τόνισε: «Η παρουσία μας σήμερα εδώ στη Ζαρκαδόπετρα, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Οι σκοποί του παραμένουν ζωντανοί, ανίκητοι και ότι υπάρχουν και σήμερα άξιοι συνεχιστές που είναι έτοιμοι να ξαναγράψουν νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού στα χρόνια που έρχονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ