Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πολυεθνικές

Η ανθρωπότητα βιώνει από τις 11 Μάρτη τη μεγαλύτερη πυρηνική απειλή που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Μια πολυεθνική, η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η TEPCO, παίζει στην κυριολεξία με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ομως,

παρά το γεγονός ότι η TEPCO έχει αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσει την καταστροφή,

παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα ψεύδεται,

παρά το γεγονός ότι αδιαφόρησε εγκληματικά ενώ τόσο τα σημάδια όσο και οι προειδοποιήσεις για μια τραγωδία όπως αυτή που συνέβη προϋπήρχαν,

εντούτοις η σωτηρία της φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη: Το ιαπωνικό κράτος - έτσι συμβαίνει στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό - είτε μέσω ισχυρών «πακέτων ενίσχυσης» είτε μέσω της «κρατικοποίησής της», δεν πρόκειται να την αφήσει στην τύχη της.

Παρά τον πυρηνικό όλεθρο που προκάλεσαν, δηλαδή, οι «κύριοι» της TEPCO δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Ούτε μια πυρηνική καταστροφή δεν είναι ικανή να σταματήσει τον τρυφηλό βίο τους.

*

Το αυτό ισχύει με μια ακόμα πολυεθνική, η οποία σχετίζεται με το «κόλπο» της Φουκουσίμα. Αυτός που κατασκεύασε και τοποθέτησε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα, δεν είναι άλλος από τον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό «Τζένεραλ Ελέκτρικ».

Υπάρχουν άραγε κάποιες επιπτώσεις στην «Τζένεραλ Ελέκτρικ» από το γεγονός ότι ένας «δικός της» σταθμός απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα; Οποιος διακατέχεται από τέτοιες απορίες το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει αντιληφθεί ακριβώς ποιος κυβερνάει τον κόσμο.

Η «Τζένεραλ Ελέκτρικ»,

όχι μόνο ανακοίνωσε - αμέσως μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα - ότι το 2010 τα κέρδη της έφτασαν στα 14,2 δισ. δολάρια,

όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο για τα υπερκέρδη της (το ίδιο είχε συμβεί και το 2009 με κέρδη 10,7 δισ. δολάρια),

αλλά και ηγείται για λογαριασμό των ΗΠΑ, της μητρόπολης του καπιταλισμού, στον τομέα της ...ανάπτυξης!

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Τζέφρι Ιμελτ, επελέγη αυτοπροσώπως από τον πρόεδρο Ομπάμα και ήδη από τον περασμένο Γενάρη τέθηκε επικεφαλής του αμερικανικού Συμβουλίου για την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα. Οπως δηλώθηκε, το αφεντικό της «Τζένεραλ Ελέκτρικ» είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει και «κατανοεί τι απαιτείται» για την Αμερική.

Πράγμα για το οποίο δεν αμφιβάλλουμε καθόλου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ