Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΧΙΛΗ
Ενταση για την πρόσβαση στη θάλασσα

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΑ ΠΑΣ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ της Βολιβίας και της Χιλής με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για επικείμενη προσφυγή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμά της για πρόσβαση στη θάλασσα, δικαίωμα που έχασε πριν 132 χρόνια.

Η κυβέρνηση της πρώην προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ ήταν «θετική» στην πρόταση για διάλογο, εντούτοις οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μοράλες έληξε η προθεσμία της 23ης Μάρτη δίχως να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης της Χιλής όσον αφορά στην ατζέντα των 13 σημείων του διαλόγου.

Ως «απαράδεκτες αξιώσεις» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μοράλες ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Αλφρέντο Μορένο, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αποδεκτές από τη Χιλή, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα» καθώς «απαιτούν την εγκατάλειψη της συνθήκης που είναι σε πλήρη ισχύ και αποτελεί τη βάση για την ειρήνη», αναφερόμενος στο νέο Σύνταγμα της Βολιβίας που υπερψηφίστηκε το 2009 και προβλέπει τη διεκδίκηση εξόδου προς τη θάλασσα. «Εάν η συνθήκη του 1904 πρόκειται να τεθεί εν αμφιβόλω, τότε αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης» κατέληξε ο Μορένο...

Πρόκειται για τη Συνθήκη του 1904, απόρροια του πολέμου του Ειρηνικού (1879-84), κατά τον οποίο το Περού και η Βολιβία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη Χιλή. Η Βολιβία έχασε ένα μέρος των ανατολικών εδαφών της, στα οποία περιλαμβάνονταν 400 χλμ. παράκτιων εδαφών στην ακτή του Ειρηνικού. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Βολιβία σημαντικά κοιτάσματα αερίου και η πλέον ενδεδειγμένη οδός για την εξαγωγή του διέρχεται από τη λεκάνη του Ειρηνικού, μέσω ενός διαδρόμου που βρίσκεται στα όρια των συνόρων της Χιλής με το Περού. Τέλη Οκτώβρη του 2010 ο πρόεδρος Μοράλες και ο Περουβιανός ομόλογός του, Αλαν Γκαρσία, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία δίδεται στη Βολιβία η άδεια να κατασκευάσει ένα λιμάνι κοντά στην πόλη Ιλο του Περού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ