Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Νομοθετούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το νέο «δώρο» των 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες. Καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο διασπάται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην προοπτική ιδιωτικοποίησής του, νομοθετείται το νέο «δωράκι» στις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, και συγκροτείται γραμματεία δημόσιας περιουσίας προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα το ξεπούλημά της.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καταψηφίζοντάς το ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, τόνισε ότι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων με στόχο τη διαμόρφωση κρατικών μηχανισμών για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εχουμε να κάνουμε, είπε, με μια προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, προκλητικής οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών καθώς και χτυπήματος των ΔΕΚΟ και των εργαζομένων σε αυτές, προκειμένου να μπουν σε πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης. Σχολιάζοντας την ίδρυση γραμματείας δημόσιας περιουσίας κατήγγειλε ότι αυτή εντάσσεται στη γνωστή θέση της κυβέρνησης για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Α. Τζέκης σχολιάζοντας τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο κομμάτια είπε ότι γίνεται με βάση το δίκαιο της ΕΕ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και ανέφερε ότι ο τραπεζικός κλάδος του Ταμείου αποκόπτεται, κάτι που θα οδηγήσει ή στην ιδιωτικοποίησή του ή στη συγχώνευσή του, εξέλιξη από την οποία θα βγουν χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μέχρι τώρα έπαιρναν χαμηλότοκα δάνεια από το εν λόγω Ταμείο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του Κόμματος στο νέο «δώρο» στις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ, καταγγέλλοντας ότι σε συνέχεια πολιτικών που άρχισε η ΝΔ μέχρι σήμερα έχουν πάρει κρατικό χρήμα και εγγυήσεις πάνω από 100 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ποιοι αποτελούν το υπηρετικό προσωπικό του τραπεζικού κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκαν για την τελική τους θέση, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπερασπίστηκε τη βάρβαρη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κατηγόρησε όσους αντιδρούν λέγοντας ότι επιδίδονται σε «ανέξοδες κορόνες και εύκολη κριτική αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια» που κάνει η κυβέρνηση. Είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να φθάσει το έλλειμμα το 2015 στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί γενικό πωλητήριο αλλά «αξιοποίηση» μιας περιουσίας για την οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν είχε εικόνα για το ύψος της.

Οπως είναι φυσικό, ο υπουργός υπερασπίστηκε το νέο «δώρο» προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τις στηρίξει για να στηρίξουν αυτές με τη σειρά τους «την πραγματική οικονομία».

Στο μεταξύ, χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 ισχυρίστηκε ότι κινήθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις. Οπως είπε, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι 55 εκατομμύρια χαμηλότερο από τις προβλέψεις αφού ανήλθε στα 1.024 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1.079 εκατ. Σχετικά με τα έσοδα ανέφερε ότι αυτά μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2010 ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το ποιο είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2010, λέγοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στις 26 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ