Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απολυτήριο Λυκείου και χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις

Εναλλακτικά με ενδοσχολικές εξετάσεις το απολυτήριο Λυκείου

Τη δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου Λυκείου χωρίς τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις δίνει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας η οποία αφορά όσους δε θέλουν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Το όψιμο ενδιαφέρον για την επίλυση ενός ζητήματος που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε προβλεφθεί, έρχεται να «χρυσώσει το χάπι» τη στιγμή που με το «νέο Λύκειο», που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας, ολόκληρο το Λύκειο θα είναι πλήρως υποταγμένο στη διαδικασία της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, όσοι από τους μαθητές της Γ' Τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου επιθυμούν να λάβουν μόνο απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορούν να το αποκτήσουν αφού συμμετάσχουν στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων σε ενδοσχολικό επίπεδο. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά στους μαθητές της Γ' Τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων από φέτος. Το απολυτήριο που θα αποκτηθεί με συμμετοχή στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων σε ενδοσχολικό επίπεδο θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια που αποκτώνται με εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι στους κατόχους του απολυτηρίου θα δίνεται η δυνατότητα τα επόμενα έτη να πραγματοποιήσουν σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' Τάξης Γενικού Λυκείου και, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους, να διεκδικήσουν θέση σε σχολές επιλογής τους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, για να πάρει ένας μαθητής απολυτήριο από το Λύκειο, πρέπει να μπει στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «με την καθιέρωση, μάλιστα, νέων δομών εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης), που συνδέονται με την επαγγελματική απασχόληση, ένα πρόσθετο ποσοστό μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενδέχεται να κάνει την ίδια επιλογή μετά την αποφοίτησή του από τη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση». Παραπέμπει έτσι στα διάφορα ιδιωτικά κολέγια τα οποία φρόντισαν η τωρινή και προηγούμενη κυβέρνηση να νομιμοποιήσουν και με την πολιτική τους να τα τροφοδοτούν με πελατεία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ