Κυριακή 3 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζουν «ανθρωποθυσίες» στο βωμό των μονοπωλίων

Μεθοδεύουν την κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων προς τους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο ακόμα και οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια. Μαζικά χαράτσια, καρατόμηση «κοινωνικών επιδομάτων», εξαθλίωση στο σύστημα δημόσιας Υγείας. Πεσκέσι στην πλουτοκρατία ακόμη 25 δισ. ευρώ!

Λαϊκές εκατόμβες στο βωμό των μονοπωλίων ετοιμάζει και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Νέα πακέτα για ποσά που φτάνουν τουλάχιστον στα 25 δισ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια, χώρια τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, περνάνε από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 του Απρίλη, προκειμένου στη συνέχεια - το αργότερο μέχρι τα μέσα του Μάη - να πάρουν και την τελική «βούλα» στη Βουλή. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε και εδώ ούτε και πουθενά παρά μόνο αν βρουν μπροστά τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα, με κατεύθυνση την οργανωμένη ανυπακοή, για τη συνολική ρήξη και την ανατροπή. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας στην κυριολεξία δε σκοπεύει να αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα: Από τις κάθε είδους «φοροελαφρύνσεις» των νοικοκυριών, τους φόρους πάνω στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, το τσεκούρωμα δαπανών και κοινωνικών επιδομάτων, στην κυριολεξία τα πάντα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προσφέρονται νέο πεσκέσι στην «ανταγωνιστικότητα» της πλουτοκρατίας.

«Ρίσκα», νέες αβεβαιότητες, πιθανές αστοχίες τους βλέπουν μπροστά τους, και κυνικά το ομολογούν, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να καλύψουν τις «απώλειες» έρχονται να στοιβάξουν νέα αντιλαϊκά πακέτα πάνω στα προηγούμενα.

  • Για την ώρα και μόνο για τα «ρίσκα» του 2011 φέρνουν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που προβλεπόταν ήδη στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου τους, δηλαδή πριν καν εμφανιστούν οι νέες «αστοχίες» τους στο μάζεμα των αντιλαϊκών φόρων. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι στη συνέχεια θα φουσκώσουν το λογαριασμό και με νέα μέτρα.
  • Μόλις τις προάλλες με το κόψε - ράψε στα εμφανιζόμενα ελλείμματα ανακάλυψαν και τις «αποκλίσεις» της προηγούμενης χρονιάς (2010) και έρχονται να προσθέσουν ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Προετοιμάζοντας το κλίμα εμφανίζουν τώρα το έλλειμμα για το 2010 σε πάνω από 10% (από 9,6% στο... προηγούμενο κλικ).
  • Για τα επόμενα χρόνια (2012 - 2014) έχουν ήδη έτοιμα και τα 22 δισ. ευρώ με την αντιλαϊκή σούμα να φτάνει - πάντα για την ώρα - σε τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, ποσά που τα επιμερίζουν σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ από την παραπέρα καρατόμηση δαπανών και σε 8,5 δισ. ευρώ από πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους.
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Στις 15 του Απρίλη αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που αφορούν στα γενικά πλάνα για την επερχόμενη φάση σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Προκειμένου να τα περιβάλουν με μανδύα νομιμότητας θα καταθέσουν το νομοθέτημα στη Βουλή, προκειμένου να το έχουν ψηφίσει μέχρι τα μέσα του Μάη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα κυβερνητική πληροφόρηση, η ενεργοποίση των περισσότερων από τα αντιλαϊκά μέτρα θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις και μόνο ορισμένων από αυτά με άλλη «νομοθετική κατοχύρωση».

Υγεία: Μέχρι τέλος Μάη θα έχουν συντάξει την τελική έκθεση «για τις μορφές πολιτικής και τους ποσοτικούς στόχους» για τις δαπάνες Υγείας (νοσήλια, φάρμακο), την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας κ.ά. Το «χρονοδιάγραμμα δράσης» θα το έχουν «υιοθετήσει» το αργότερο μέχρι τον Ιούνη. Τα ποσά που κόβονται φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των προηγούμενων «εξοικονομήσεων» που πέτυχαν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών: Στο μάτι έχουν βάλει μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας, που και οι ίδιοι την βλέπουν να απογειώνεται σε αστρονομικά ύψη. Το αντιλαϊκό σχέδιο ανακοινώνεται μέχρι τέλος Ιούλη και εφαρμόζεται μαζί με τα άλλα πακέτα του προϋπολογισμού από το 2012. Είναι απόλυτα αποφασισμένοι να συνδέσουν τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα» με τα όρια της επίσημης φτώχειας (6.900 ευρώ), δηλαδή μόνο για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της εξαθλίωσης που γεννά η πολιτική τους. Και για το συγκεκριμένο υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην ...«έκθεση προόδου» του ΔΝΤ, προσδιορίζοντας το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα από 1% μέχρι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή από 2,3 δισ. μέχρι 4,6 δισ. ευρώ! Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η καρατόμηση στα επιδόματα ανεργίας, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, στα επιδόματα πολυτέκνων κ.α.

Ευρύτερος δημόσιος τομέας: Ετοιμάζουν μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις με βάση τις νόρμες κερδοφορίας των μονοπωλίων, με πρώτο «ορόσημο» τη μελέτη που θα ανακοινώσουν μέχρι τον Ιούλη. Η κλιμάκωση των μέτρων ξεκινάει πριν από το τέλος του 2011. Στόχος, να «ευθυγραμμιστεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Τα σπασμένα φορτώνονται και στα λαϊκά νοικοκυριά με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Μέχρι τέλος Ιούνη προχωρά το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο, που ανάμεσα σε άλλα καρατομεί τους μισθούς, αυτή τη φορά και με το κόλπο της σύντμησης των κλιμακίων με βάση τα έτη δουλειάς, καθώς και με τις παραπέρα περικοπές των λεγόμενων επιδομάτων.

Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011 θα «υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από 1η Γενάρη του 2012 με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία», για τα οποία επίσης δρομολογούν συγχωνεύσεις. Δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουν στα επικουρικά ταμεία και ομολογούν πως «διατηρούμε την ετοιμότητά μας να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών ταμείων».

Φορο-ληστεία

Το αντιλαϊκό ξεσάλωμα έχει συνέχεια με τη συρρίκνωση και κατάργηση σειράς «φοροελαφρύνσεων» για μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι εξετάζουν «όλες τις φοροελαφρύνσεις από μηδενική βάση». Το νομοθέτημα πηγαίνει για ψήφιση στη Βουλή το Σεπτέμβρη για να πιάσει τα λαϊκά εισοδήματα από το 2012. Μαζί με τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, άλλοι ειδικοί φόροι) προχωρούν τώρα και σε αύξηση των φόρων για τους ήδη καρατομημένους μισθούς και συντάξεις. Οι ίδιοι προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε τσεκούρι ή και στην πλήρη κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή στις δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται και που «μετριάζουν» τη φορο-ληστεία. Το πού το πάνε προκύπτει ανάγλυφα από το συνολικό κονδύλι που έχουν ετοιμάσει για τη συγκεκριμένη κατηγορία φόρων. Από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει ότι από το τσεκούρωμα φοροελαφρύνσεων -απαλλαγών και από τα νέα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ προσβλέπουν σε επιπλέον έσοδα από 2% μέχρι 4% του ΑΕΠ, δηλαδή για ποσά 4,6 δισ. - 9,2 δισ. ευρώ!

Στο στόχαστρο των καπιταλιστών μπαίνουν:

  • Το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο -λάστιχο, με βάση τις αποδείξεις του κάθε νοικοκυριού (σήμερα στα 12.000 ευρώ με προϋπόθεση την προσκόμιση αποδείξεων).
  • Οι κάθε είδους «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών που μειώνουν, μέχρι έναν ορισμένο βαθμό, το φόρο εισοδήματος. Αφορούν στα ποσά για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά α' κατοικίας, δαπάνες υγείας, φροντιστήρια παιδιών, νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά. Η εξέταση των ελαφρύνσεων από «μηδενική βάση» σημαίνει ότι στους σχεδιασμούς τους μπαίνει μέχρι και το αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά! Το σύνολο αυτών των «εκπτώσεων» υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, τις οποίες επίσης σκοπεύουν να καρατομήσουν.
  • Το αφορολόγητο για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές. Νέα ετήσια χαράτσια ετοιμάζουν και για τη μικρή ακίνητη περιουσία. Απόλυτα δεδομένη είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα ανεβάζει κατακόρυφα τους φόρους πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • Ο «χαμηλός» συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για νησιά του Αιγαίου, κ.α.

Απόλυτα βέβαιο είναι ότι μαγειρεύουν τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι από το 2012 ή και ακόμη νωρίτερα θα ισχύσουν ακόμη και για τα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή για τις λεμονοπορτοκαλάδες. Το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου για την εξομοίωση των ειδικών φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης συνεπάγεται τη λήψη άλλων «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή για χαράτσια τουλάχιστον από 400 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ