Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Ενας είναι ο λαός μας, σε ένα σχολείο πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά του»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ σε ενημέρωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «νέο σχολείο»

Οι προσαρμογές στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο «μπούσουλας» για το περίφημο «νέο σχολείο» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης για το θέμα που παρείχε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ως εκσυγχρονισμό θέλησε να παρουσιάσει η υφυπουργός τις κυβερνητικές προθέσεις. Υποστήριξε ότι με το σχεδιασμό του «νέου σχολείου» καταργείται ο αναχρονισμός των μονοθέσιων σχολείων με λίγα παιδιά, με στόχο «να πάμε εκεί που οι συνθήκες επιτρέπουν περισσότερα 6θέσια και 12θέσια δημοτικά σχολεία», ενώ έκανε λόγο για κατακερματισμό στις λυκειακές μονάδες. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάθε μαθητής που προστίθεται σε μία τάξη «αυξάνει τη δυναμική της ομάδας». Τέλος, η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι νέες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για το περιεχόμενο των μαθημάτων θα οδηγήσουν στον περιορισμό της παραπαιδείας.

Την κυβερνητική υποκρισία κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα μόλις ένας στους 4 ή 5 μαθητές κατευθύνονται στο τεχνικό επαγγελματικό λύκειο και το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αποφάσεις της ΕΕ. Αυτό είναι που θέλετε να αλλάξετε» είπε, σημειώνοντας ότι «θέλετε να στρέψετε τη μάζα των μαθητών προς την ψευτοκατάρτιση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως «εμείς είμαστε αντίθετοι και στο γενικό λύκειο το οποίο είναι ένα θεωρητικό σχολείο της παπαγαλίας, το οποίο εσείς φτιάξατε», προσθέτοντας ότι «είμαστε υπέρμαχοι του ενιαίου σχολείου γιατί ένας είναι ο λαός μας και σε ένα σχολείο πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά του». Συνέχισε μιλώντας για ένα σχολείο «υποχρεωτικό, 12χρονης εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν με κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου στο Λύκειο, όπως και κατάργηση των κατευθύνσεων».

Τέλος, απαντώντας στις κυβερνητικές αναφορές περί περιορισμού της παραπαιδείας, θύμισε ότι τα ίδια λέγονταν και για τον νόμο - Αρσένη όμως «αντίθετα η παραπαιδεία εκτινάχθηκε και αυτό θα γίνει και τώρα» κι αυτό επειδή «θα ανέβει το άγχος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και πολύ περισσότερο θα κοπεί το δικαίωμα των φτωχών παιδιών να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ