Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεκδικήσεις για τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων

Ξεκινά σήμερα ο προσχηματικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων

Η βροχή δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Υγείας
Η βροχή δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Υγείας
Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να έχουν ως βάση τις ανάγκες των ασθενών αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε αυτά.

Με αυτή την επισήμανση απευθύνθηκε χτες η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στην πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Η πανελλαδική διαμαρτυρία έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στην επαρχία -και την 5ωρη στάση εργασίας στην Αττική - που κήρυξε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ωστόσο, όμως, πρόσθεσε η Λ. Μεθωνιού, η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο αιτημάτων, καθώς δεν αντιστάθηκε και στις ανατροπές που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί είχε υποταχθεί στη λογική της συναίνεσης με την πολιτική τους.

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πήραν μέρος, παρά τη συνεχή βροχή, εργαζόμενοι από αρκετές περιοχές της χώρας και του ΕΚΑΒ. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου σε επίπεδο υπουργού ή υφυπουργού, πράγμα που δεν έγινε δεκτό.

Η συγκέντρωση αυτή, τόνισε σε άλλο σημείο η Λέττα Μεθωνιού, πρέπει να καταδείξει την αντίθεση με την κοροϊδία της κυβέρνησης, αλλά και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα από το ΠΑΣΟΚ και πριν από τη ΝΔ είναι αυτό που περιείχαν στα προγράμματά τους. Και είναι, συνέχισε, αυτά τα πολιτικά προγράμματα που κόβουν τους μισθούς των εργαζομένων και τους λένε ότι «για να σωθούν» πρέπει να κυνηγήσουν τις υπερωρίες και τις αμοιβές -από τις τσέπες των ασθενών- στα απογευματινά ιατρεία. Είναι τα ίδια προγράμματα που οδηγούν στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που τα θέλουν να λειτουργούν σαν καλές επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα να αβαντάρουν τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.

Το ψήφισμα των Επιτροπών Αγώνα των Σχολών Υγείας μετέφερε στη συγκέντρωση ο Ιάσονας Οικονόμου, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής. «Χωρίς καμιά καθυστέρηση οργανώνουμε την κοινή ενιαία πάλη για το δικαίωμα στην υγεία», τονίζεται στο ψήφισμα. «Καμιά συρρίκνωση, συγχώνευση, κλείσιμο νοσοκομείου. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος, χωρίς δικαιώματα, καμιά πληρωμή των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Τέλος στο ψήφισμα καταγράφεται η αντίθεση των Επιτροπών σχολών υγείας «σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και το κλείσιμο των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων "Αιγινήτειου" και "Αρεταίειου"», καθώς θα σημάνει «απολύσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων για τους εργαζόμενους και πέταγμα των ασθενών στο δρόμο».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς και ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Ερ. Κασσές και Μιχ. Γιαννάκος, αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αριστοτέλους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων. Επίσης, καμία μείωση αποδοχών, να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να μην καταργηθούν κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία και καμία μονάδα του ΙΚΑ.

Κατήγγειλαν ότι ήδη έκλεισε η Β' ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, ουσιαστικά έκλεισε το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο και από την 1η Ιούνη θα αρχίσουν και οι συγχωνεύσεις - κλείσιμο νοσοκομείων.

Ολοταχώς στις συγχωνεύσεις

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά ο διαβόητος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις οποίες χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -για να αμβλύνει τις αντιδράσεις- τις παρουσίασε ως συνεργατικότητα και συνεργασίες των υγειονομικών μονάδων. Χτες, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, έπρεπε να παρουσιαστεί το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Λ. Λιαρόπουλο, για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ομως η Επιτροπή αυτή πήρε παράταση για μετά το Πάσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις(2012-10-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στις 12μ. στο υπουργείο Υγείας(2011-11-03 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν για την προστασία της υγείας τους(2011-06-09 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τα ταμεία του «Ευαγγελισμού»(2006-12-22 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ανησυχία για τους «Αγίους Αναργύρους»(2000-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ