Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καλλιεργεί το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Απόλυτη συμφωνία με τον πυρήνα των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Σαν αναπόφευκτη προπαγανδίζει η ηγεσία της ΝΔ τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή τους, με γνώμονα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα, επιλέγει να κρατήσει φραστικές αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να διασωθεί ως «εφεδρεία» του αστικού πολιτικού συστήματος, απορροφώντας όσο μπορεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Δίχως να αμφισβητεί στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, η ΝΔ καλλιεργεί το έδαφος για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «το μνημόνιο δεν αρκεί» και πως «χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής». Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που δεσμεύουν και την κυβέρνηση (πακέτο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ύψους 26 δισ. ευρώ), ωστόσο συμπλέει πλήρως στην πράξη για την υλοποίησή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη επιφύλαξη που εξέφρασε ο Α. Σαμαράς για τις αποφάσεις της Συνόδου, αφορούσαν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «μόνιμο Μηχανισμό σταθερότητας», δηλαδή στην ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, επειδή θα αυξήσει το «κόστος δανεισμού». Με την ουσία των αποφάσεων, όπως αυτές προωθούνται μέσα από το Σύμφωνο για το ευρώ, το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας και τους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο πρόεδρος της ΝΔ συμφωνεί πλήρως.

«Ως την προς την ουσία της απόφασης των Βρυξελλών, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της οικονομίας - και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής δεν βγαίνει, παγιδεύει την οικονομία σε υψηλούς κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και ωθεί σε όλο σκληρότερα και αναποτελεσματικά μέτρα».

Τα «σκληρότερα» αυτά μέτρα, η ηγεσία της ΝΔ αν και τα γνωρίζει μέχρι κεραίας, αποφεύγει ακόμα και να τα κατονομάσει, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, όπως ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί από τη στιγμή που δεν τα έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση (!) ή παραπέμπει στο «Ζάππειο 2», δηλαδή στην παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασης για την οικονομία που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της για την ουσία του Συμφώνου για το ευρώ (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), ο εκπρόσωπος απέφυγε εκ νέου να τοποθετηθεί με το έωλο επιχείρημα ότι «το σύμφωνο για το ευρώ πάει για τον Ιούνιο». Στην πραγματικότητα, η ΝΔ συμφωνεί πλήρως με τις αντιδραστικές τομές που περιλαμβάνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ