Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επικίνδυνα παιγνίδια για την υγεία τους

Επικίνδυνα παιγνίδια με την υγεία των ασφαλισμένων του Δημοσίου και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων παίζει η κυβέρνηση με την τακτική της απέναντι στα χρέη στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς.

Αντί δηλαδή να τους αποπληρώσει, τρενάρει την κατάσταση με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους να συνωστίζονται σε ουρές στα έξι φαρμακεία του ΙΚΑ ή να τρέχουν για δανεικά, ώστε να εξασφαλίσουν τα πανάκριβα φάρμακά τους. Μάλιστα επιδίδεται και σε επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις με ανοιχτές ακροάσεις υπουργών και τη συμμετοχή των φαρμακευτικών συλλόγων ώστε να φανεί ότι την ευθύνη την έχουν οι φαρμακοποιοί και όχι η ίδια. Βέβαια, μερίδιο της ευθύνης έχουν και οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων -και πρωτίστως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)- που δεν αγωνίζονται ώστε το φάρμακο να γίνει κοινωνικό αγαθό.

Από χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις του δεξιά και αριστερά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς αναγνώριζε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο, αλλά ταυτόχρονα έλεγε ότι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) είναι όμηροι των φαρμακοποιών... Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την πρακτική των φαρμακοποιών, καθώς, όπως είπε, «οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί γνωρίζουν ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, έχουμε πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών μας, τον Απρίλη θα έχουν πληρωθεί το 80% των υποχρεώσεων και του ΟΠΑΔ».

Χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Μ. Τιμοσίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχε τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, η κυβέρνηση ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

Υπέγραψε χρηματικά εντάλματα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους λογαριασμούς του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2011. Λόγω της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό Ταμείο, η πληρωμή των φαρμακείων θα γίνεται εφ' εξής απ' ευθείας από τις περιφερειακές υπηρεσίες, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Οργανισμού μέχρι τις 31/12/2010, υλοποιείται άμεσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και, στη βάση αυτής, θα καταβληθούν οφειλές που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβρη του 2010 (υποβολές Νοέμβρη 2010), τον Απρίλη του 2011. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2010 θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου του 2011.

Η ηγεσία του ΠΦΣ κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να αναστείλουν την κινητοποίηση μόλις ξεκινήσει η ροή των πληρωμών.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών διαφώνησε με τη μορφή πάλης, τονίζοντας όμως ότι ο αγώνας για δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να συνεχιστεί. Και για να έχει αποτελεσματική συνέχεια αυτός ο αγώνας πρέπει να εξασφαλίσει κοινωνικές συμμαχίες και να μην επιλέγονται εκείνες οι μορφές του αγώνα που διασπούν την κοινωνική συμμαχία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ