Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δραματικές ελλείψεις και ανησυχία για έναν αντιδραστήρα

Από το μηδέν αναγκάζονται να ξαναρχίσουν τη ζωή οι κάτοικοι της βορειοανατολικής καταστραμμένης πόλης Οφουνάτο
Από το μηδέν αναγκάζονται να ξαναρχίσουν τη ζωή οι κάτοικοι της βορειοανατολικής καταστραμμένης πόλης Οφουνάτο
ΤΟΚΙΟ.- Μουδιασμένο και ανήσυχο παραμένει μεγάλο μέρος του ιαπωνικού λαού, που αδυνατεί να συνέλθει από το σοκ του τριπλού φονικού χτυπήματος σεισμού - τσουνάμι και κρίσης στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα στις 11 Μάρτη.

Δεκαέξι μέρες μετά, τα χιλιάδες θύματα του φονικού παλιρροϊκού κύματος παραμένουν αμέτρητα, με τις εκτιμήσεις των αρχών να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό νεκρών και αγνοουμένων σε πάνω από 20.000. Οι υποδομές της χώρας σε όλο το βορειοανατολικό τμήμα παραμένουν ως επί το πλείστον κατεστραμμένες, ενώ οι πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων να συμμαζέψουν τους τόνους ερειπίων και συντριμμιών φαντάζουν μηδαμινές μπροστά στο τιτάνιο έργο επαναφοράς της ζωής στους πρότερους ρυθμούς. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν το λιγότερο μία πενταετία και θα ξεπεράσουν τα 310 δισ. δολάρια...

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εφιάλτης προκύπτει από τη ραδιενεργό μόλυνση σημαντικού μέρους της τροφικής αλυσίδας και των υδροφόρων οριζόντων της χώρας, όχι μόνο σε ακτίνα μερικών δεκάδων, αλλά αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπου η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Οι εκρήξεις, οι μαύροι και γκρίζοι καπνοί και οι διαρροές ραδιενέργειας από τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας TEPCO, δεν έλειψαν ούτε αυτή τη βδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του σοβαρού τραυματισμού δύο εργαζομένων με εγκαύματα στα κάτω άκρα την περασμένη Πέμπτη.

Χθες από τις υπηρεσίες πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας δηλώθηκε ότι υπάρχει πιθανόν σοβαρή ζημιά στο περίβλημα του αντιδραστήρα Νο3, ωστόσο η κατάσταση ελέγχεται. Είναι όμως γεγονός ότι περιέχει 170 τόνους πυρηνικού καυσίμου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας, γι' αυτό και διακόπηκαν οι εργασίες ρίψης νερού για να μην ανέβει η θερμοκρασία.

Η αγροτική παραγωγή και η κατανάλωση νερού από τα δίκτυα υδροδότησης πόλεων στις νομαρχίες Καουαγκούτσι, Σίμπα και Ιμπαράκι έχει απαγορευτεί, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία σταμάτησαν τις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων μέχρι νεωτέρας.

Στο Τόκιο, η είδηση της μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης, αλλά και πολλών νωπών λαχανικών και γάλακτος έχει αδειάσει τα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ με τα εμφιαλωμένα νερά να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα είδη στις αγορές.

Δραματικές είναι οι συνθήκες σε πολλούς από τους πρόχειρους καταυλισμούς των δεκάδων χιλιάδων πληγέντων, αφού συνεχίζουν οι ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα, θέρμανση. Πάνω από 660.000 νοικοκυριά δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ενώ η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί σε 209.000 άλλα.

Η μόνη φωτεινή ακτίνα ελπίδας δεν πηγάζει από την αδυναμία της κυβέρνησης του Ναότο Καν να χειριστεί την κρίση, ούτε βεβαίως από τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των μεγαλοστελεχών της εταιρείας TEPCO που ευθύνονται για τις κατά συρροήν εγκληματικές παραλείψεις και λάθη που οδήγησαν στη σημερινή πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα. Η μόνη ελπίδα και παρηγοριά προκύπτει ενδεχομένως από τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ιαπωνικού λαού και λαών της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, ούτε αυτές θα τελεσφορήσουν δίχως κεντρική οργάνωση και δίχως την ενεργοποίηση μηχανισμών που δε θα υπολογίσουν κόστος μπροστά στη δημιουργία νέων υποδομών και θωράκιση της χώρας από παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Κάτι, βεβαίως, που δεν μπορεί να εγγυηθεί καμία καπιταλιστική ανάπτυξη που θα 'ρθει, αφού όλη αυτή η καταστροφή είναι τεράστια ευκαιρία, και εν μέσω κρίσης, για συσσωρευμένα κεφάλαια.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ