Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΗΠΑ
«Παναμερικανική οδός» επέμβασης με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στο πραξικόπημα στην Ονδούρα
Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στο πραξικόπημα στην Ονδούρα
H Ονδούρα υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα «έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης», δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου Αρτούρο Βαλενσουέλα. Πρόκειται για την «εμβριθή» ανάλυση της κατάστασης στην Ονδούρα ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Λόμπο, που συνιστά την προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, στις 28 Ιούνη 2009, το πρώτο πραξικόπημα της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ένας χρόνος διακυβέρνησης υπό τον Πορφίριο Λόμπο σημαδεύτηκε από κατάφωρες παραβιάσεις και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Αθρόες δολοφονίες συνδικαλιστών και μελών του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP), μαζικές σφαγές αγροτών, δολοφονίες δημοσιογράφων, εξαφανίσεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, συλλήψεις, καταστολή. Την ίδια στιγμή, δεκάδες δολοφονίες παραμένουν «ορφανές», μακελειά, όπως η εκτέλεση 27 νέων εργαζομένων και ο τραυματισμός άλλων 29 στο εργοστάσιο παρασκευής υποδημάτων στη συνοικία Καμελεόν στα περίχωρα του Σαν Πέδρο Σούλα, εκτελέσεις εν ψυχρώ στο δρόμο... όλες χαρακτηρίζονται ως «εγκληματικές ενέργειες» και αποδίδονται συλλήβδην σε «συμμορίες» ή καταλογίζονται ως θύματα στον «πόλεμο των ναρκωτικών».

Οντως, ο «πόλεμος των ναρκωτικών» αποτελεί μία αιμοσταγή πραγματικότητα που κατασπαράσσει τα σπλάχνα της Ονδούρας και όλων των χωρών της Κεντρικής Αμερικής. Κορυφαίο παράδειγμα το Μεξικό, που από το Δεκέμβρη του 2006 όταν ο Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον «πόλεμο κατά των συμμοριών» των ναρκωτικών, σχεδόν 35.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί με όπλα που εισάγονται από τις ΗΠΑ και με τις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύουν τις μεξικανικές...

Το κερδοφόρο εμπόριο

Στο Μεξικό, το πανόραμα των συμμοριών είναι τεράστιο: Λα Φαμίλια, στη νότια Πολιτεία Γκερέρο, «αφεντικό» της διακίνησης στο παραθεριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, το καρτέλ της Οαχάκα που έχει ενώσει τις δυνάμεις του με το καρτέλ της Τιχουάνας. Το καρτέλ του Χουάρες, το καρτέλ της Σιναλόα, το καρτέλ του Κόλπου, το καρτέλ της Τιχουάνα, η Φαμίλια Μιτσοακάνα, το καρτέλ των αδελφών Μπελτράν - Λέιβα, οι Λος Νέγκρος. Καρτέλ που για χάρη της δράσης του ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, με σπόνσορα φυσικά τις ΗΠΑ, στρατιωτικοποίησε τον πόλεμο των ναρκωτικών (Σχέδιο Μεξικό, Πρωτοβουλία Μέριδα). Οι Λος Σέτας, παραστρατιωτικό «τάγμα θανάτου», που αποτελείται από gafes, δηλαδή πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού, εκπαιδευμένα από Ισραηλινούς για την καταστολή εξεγέρσεων κ.λπ. Ολως τυχαίως, ο πόλεμος του Προέδρου Καλδερόν εξώθησε τη δράση και πέραν των συνόρων. Στη Γουατεμάλα, μάλιστα, απείλησε και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλβαρο Κολόμ. Εξαιτίας της απειλής και της αδυναμίας των αρχών ασφαλείας της Γουατεμάλας να ανταποκριθούν στο πρόβλημα ασφαλείας, η κυβέρνηση Ομπάμα έσπευσε να «βοηθήσει», αποστέλλοντας στρατιωτικό υλικό και ταχύπλοα του πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο της «περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια» που προβλέπεται στη «Συμφωνία της Μέριδα».

Η διάχυση δεν ήταν δύσκολη και φυσικά αναμενόμενη. Αναλυτές από τα τέλη του 2004 είχαν προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ με τον πόλεμο κατά των συμμοριών στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις και τις μαζικές απελάσεις θέτουν τις βάσεις για το πρόσχημα της κήρυξης του πολέμου κατά των ναρκωτικών στην Κεντρική Αμερική. Οι απελάσεις αφορούν παιδιά προσφύγων που κατέφυγαν στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '80 για να μπορέσουν να διαφύγουν από τα σφαγεία που είχαν μετατραπεί οι χώρες τους από τις επεμβάσεις και τον ασίγαστο και βρώμικο πόλεμο που είχε προξενήσει η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.

Δίαυλος επέμβασης στο όνομα της «ασφάλειας»

Πρώτο στάδιο ήταν το «Σχέδιο Μεξικό», που μετεξελίχθηκε σε «Πρωτοβουλία Μέριδα», περιλαμβάνοντας και την Κεντρική Αμερική που κρίθηκε ωστόσο «μη επαρκές» να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη βία... Το δικαιολογούν οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, μεταξύ αυτών πάνω από χίλια παιδιά, σύμφωνα με έκθεση του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, οι μαζικές δολοφονίες συνδικαλιστών και αγωνιστών στο Μεξικό, η καταστολή, όπως η πρόσφατη στην Οαχάκα εναντίων των κινητοποιήσεων των δασκάλων με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν.

Οι προετοιμασίες ήταν μεθοδικές. Εκτός της διάχυσης της βίας του πολέμου των ναρκωτικών, σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ - βλέπε πραξικόπημα στην Ονδούρα κλπ. - συνέβαλαν και στη στρατιωτική προετοιμασία. Οι ΗΠΑ, μέσω του «Σχεδίου Κολομβία», προωθούν συμφωνία με την πρώην κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε για την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις στη χώρα που συνορεύει εδαφικά με την Κεντρική Αμερική, έχει εδαφικές κτήσεις στην Καραϊβική και αποτελεί πύλη, αλλά και «δούρειο ίππο» για τη Νότια Αμερική, καθώς γειτνιάζει με «κομβικές χώρες», όπως τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και το Περού. Η μέθοδος της «διάχυσης» επίσης έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και στην περίπτωση του «Σχεδίου Κολομβία», ενώ οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι υπονομευτικές ενέργειες είναι συνεχείς.

Σχεδόν ταυτόχρονα, οι συμφωνίες για την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών αυξάνονταν επικίνδυνα. Αμέσως μετά τη συμφωνία με την Κολομβία, την 1η Ιούλη 2010, ανακοινώνεται η συμφωνία με την Κόστα Ρίκα και το σχέδιο «Επιχείρηση Κοινή Περιπολία», που σημαίνει την εγκατάσταση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών για τη στήριξη των προσπαθειών κυρίως του Νότιου Στρατηγείου και του 4ου αμερικανικού στόλου, στην «απορρύπανση του Κόλπου του Μεξικού (!) και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των συμμοριών». Παράλληλα, ανακοινώνεται η συμφωνία με την κυβέρνηση Λόμπο για την οικοδόμηση μιας ακόμη βάσης στην Καραϊβική και τα σχέδια για τη δημιουργία δύο επιπρόσθετων βάσεων στήριξης της τεράστιας βάσης των Αμερικανών στην Παλμερόλα, στην περιοχή Γκουανάχα, πάντα στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Ενώ πληροφορίες και καταγγελίες κάνουν λόγο επίσης για εγκαταστάσεις βάσεων στον Παναμά και το Περού.

Σχολή πραξικοπημάτων

Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, κατήγγειλε τη μετεγκατάσταση της Σχολής των δολοφόνων, της διαβόητης Σχολής της Αμερικής (SOA) στο έδαφος του Ελ Σαλβαδόρ, υπό την ονομασία «Διεθνής Ακαδημία για την Τήρηση του Νόμου» (Institute for Law Enforcement Administation - ILEA) που παρέχει «δωρεάν» στις αρχές ασφαλείας της χώρας μαθήματα σύγχρονων μεθόδων ανάκρισης, δηλαδή βασανιστήρια και, φυσικά, «αντιμετώπισης των εσωτερικών κινδύνων», δηλαδή εγχειρίδια πραξικοπημάτων και κατάπνιξης του λαϊκού κινήματος.

Ως προετοιμασία του εδάφους για την περιοδεία του Μπαράκ Ομπάμα στη Λατινική Αμερική, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών και επιβολής του νόμου, Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ, πριν από αρκετές μέρες, κόμισε στην Ονδούρα, το νέο πληρέστερο σχέδιο, το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική» ή, επισήμως, «Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ασφάλειας για την Κεντρική Αμερική» («Central America Regional Security Initiative» - CARSI) και τις χώρες Ονδούρα, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Νικαράγουα και Παναμά.

Οι ΗΠΑ θα διοχετεύσουν για την εφαρμογή του 200 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Ελ Σαλβαδόρ. Παράλληλα, ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο Φούνες την έναρξη της «Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Πολιτών για την Κεντρική Αμερική», μία συνεργασία που, όπως τόνισε, «θα ισχυροποιήσει τις δικαστικές αρχές και το γράμμα του νόμου» με την υποστήριξη άλλων χωρών όπως της Κολομβίας, της Χιλής και του Μεξικού. Χώρες που «φημίζονται» για το σκληρό ταξικό δικαστικό τους σύστημα.

Πρόκειται για τον «οδικό χάρτη επέμβασης», που θέτει τους εξής άμεσους στόχους σύμφωνα με το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Την ένταση των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της διώρυγας του Παναμά, τη διακοπή των "διαδρομών" των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική προς το Μεξικό και κατόπιν τις ΗΠΑ, την καταπολέμηση της δράσης των καρτέλ και των συμμοριών», δράση που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε ως «εξέγερση που απειλεί το κράτος» και, φυσικά, την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και «αποτροπής».


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ