Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
19ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εναρξη με σοβαρά προβλήματα

Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης
Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης
Με... «χαρτζιλίκια» πορεύεται η ελληνική φεστιβαλική κινηματογραφική δραστηριότητα, κυρίως τα περιφερειακά φεστιβάλ που αποτελούν πλέον μοναδικές ευκαιρίες για επαφή του κόσμου με τον κινηματογράφο.

Ετσι, το φετινό 19ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας (28/3-3/4) αντιμετωπίζει «σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και πρόβλημα επιβίωσης», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του, καθώς το κράτος δεν «έχει ακόμα εκδηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με τη χρηματοδότηση», ενώ η «περυσινή επιχορήγηση του Φεστιβάλ από το ΥΠΠΟ-Τ ανέρχεται στο (σ.σ. "συγκλονιστικό"..!) ποσό των 10.000 ευρώ, που δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί (...)»!

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Μέχρι τις 31/3 θα γίνουν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και από 1-3/4 οι κυρίως φεστιβαλικές. Με το «Χρυσό Ιππο» θα τιμηθεί για την προσφορά του ο Λαρισαίος σεναριογράφος και συγγραφέας βιβλίων για τον κινηματογράφο Στάθης Βαλούκος. Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Το σινεμά γυμνό» - Βάσου Γεώργα (28/3), «Η σφαγή» - Μόνικα Μπόργκμαν, Λόκμαν Σλιμ, Χέρμαν Τάισεν (29/3), «Οργισμένος Δεκέμβρης» - Ακη Κερσανίδη, Χρύσας Τζελέπη (30 και 31/3). Της προβολής του «Οργισμένου Δεκέμβρη» θα προηγηθεί - σε πρώτη προβολή - η τελευταία μικρού μήκους ταινία του μεγάλου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα «Πίνακες του Αγίου Βικεντίου ντε Φόρα - Ποιητική προσέγγιση».

Συμμετέχουν 18 ταινίες μικρού μήκους στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 28 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες: «CASUS BELLI» του Γιώργου Ζώη και «PUZZLE» της Ελλης Σφήκα (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα), «13,1/2» του Χάρη Βαφειάδη και «LIVE SHOW» της Λένας Βασιλείου στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό συμμετέχει επίσης η κυπριακή ταινία «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» του Ιωακείμ Μυλωνά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ