Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενωμένοι γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι και άνεργοι απέναντι στο «νέο σχολείο»

Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την απαξίωση της Παιδείας με το «νέο σχολείο» αλλά και μπροστά στην απεργία των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ στις 30 Μάρτη, συζητήθηκαν προχτές το απόγευμα στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, έδωσαν το «παρών» μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς. Ολοι συμφώνησαν στο ότι τα μέτρα που παίρνονται έχουν διπλό στόχο. Από τη μία, εργατικό δυναμικό που θα εκπαιδεύεται με το όραμα των επιχειρήσεων που θα καθηλώνεται στην αμορφωσιά και θα υποτάσσεται στην πιο βαθιά εκμετάλλευση. Από την άλλη, γνώση για λίγους και εργοδοτικό διαβατήριο της διά βίου περιπλάνησης και ανασφάλειας για τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, υπογράμμισε πως «τα μέτρα αυτά σχεδιάστηκαν πολλά χρόνια πριν και σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν όλοι αυτοί που σήμερα επιχειρούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται αλλαγές. Εχουν τις ίδιες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ηγεσίες των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ που προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων - συγχωνεύσεων αλλά και της προσπάθειας οικοδόμησης του "νέου σχολείου". Στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος που ασφαλώς υπάρχει. Ομως, η ουσία είναι ότι συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς».

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Δριμάλα, από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, στάθηκε στα τέσσερα σημεία του βασικού κορμού του «νέου σχολείου». Δηλαδή στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, στο σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης όπου κάθε σχολείο θα δουλεύει με τις δικές του δυνατότητες, στη μορφωτική υποβάθμιση αλλά και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Η Κανέλλα Γεωργακοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς. «Τα 2/5 των λαϊκών οικογενειών βρίσκονται στο όριο και κάτω της φτώχειας. Το 12% από αυτούς δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του, ενώ το 35% αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ. Στις λαϊκές αυτές οικογένειες μεγαλώνουν 450.000 παιδιά. Ενα στα τέσσερα παιδιά μέχρι τα 17 χρόνια του ζει στη φτώχεια και το 71% των παιδιών από φτωχές οικογένειες είναι λειτουργικά αναλφάβητα». Επίσης, τόνισε πως πρέπει να οργανωθούν και οι άνεργοι γονείς, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας.

Από το θέμα αυτό, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα σωματεία. Οπως είπε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και στέλεχος του ΠΑΜΕ, «είναι πρωτίστως δικό μας ζήτημα, γιατί τα παιδιά μας πάνε σχολείο. Αλλωστε, το κεφάλαιο θέλει να χτυπήσει, με τα μέτρα αυτά, το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν τη γενιά εκείνη που θα καταργήσει την εκμετάλλευση, που θα χτυπήσει την καρδιά του προβλήματος που είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Επίσης, ο Αλέκος Περάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, τόνισε πως ακόμα και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο έχει πολύ υψηλά εκπαιδευμένους επιστήμονες που είχαν περισσότερα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα από τους άλλους εργαζόμενους, δέχεται συντονισμένη επίθεση και κάλεσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη συνείδηση της εργατική τάξης να αποδεχθεί ότι η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ