Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ζητούν επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας

Επικαλούμενοι όσα ισχύουν στην κρουαζιέρα με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Δριμύτεροι επανέρχονται οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αξιώνοντας το πέταγμα τώρα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από τα ακτοπλοϊκά πλοία και την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Οπως προκύπτει σε χτεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, τροφοδότες της επιθετικότητάς τους, ταυτόχρονα με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, είναι και οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που δρουν και στην ΠΝΟ. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές πατάνε στις παρασκηνιακές συμφωνίες που έκλεισαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στις διοικήσεις των ναυτεργατικών Ενώσεων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Οικονομικών Αξιωματικών και Φροντιστών, με τον όμιλο ΛΟΥΗ για τη μείωση της σύνθεσης του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο «CRYSTAL», συμφωνίες που επισφράγισε ο Γ. Διαμαντίδης με σχετική απόφαση.

Με βάση αυτές τις συμφωνίες, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αξιώνουν ανάμεσα στα άλλα: «Κατάργηση του ΠΔ 177/74 (που αφορά τη στελέχωση των επιβατηγών πλοίων) και θέση σε ισχύ συστήματος safemanning (πλήρωμα ασφαλείας)», δηλαδή έναν περιορισμένο αριθμό πληρώματος με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα και το υπόλοιπο πλήρωμα να είναι χαμηλόμισθοι ανασφάλιστοι. Επίσης «μείωση της δεκάμηνης δρομολόγησης και στελέχωσης των συμβατικών επιβατηγών πλοίων και παράλληλη μείωση αμφοτέρων των υποχρεώσεων για τα ταχύπλοα στους 4 μήνες», με ό,τι σημαίνει αυτό για ναυτεργάτες και νησιώτες. Και αναφέρουν: «ΥΘΥΝΑΛ και ΠΝΟ θεωρούν ότι το ΠΔ 177/74 ισχύει μόνο για την ακτοπλοΐα, ενώ για τα κρουαζιερόπλοια ελληνικής σημαίας η εφαρμογή του εν λόγω ΠΔ επαφίεται κατά το δελτίο Τύπου της ΠΝΟ "στις επαφές πρωτοβαθμίων ναυτεργατικών οργανώσεων, με δική τους πρωτοβουλία, με τη ναυτιλιακή εταιρεία πλοίου"».

Ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών» (ΑΣΝ) καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ενωσης Ναυτών Αν. Νταλακογιώργο, στέλεχος του ΣΥΝ και της ΑΠ, για τη συμφωνία που έκλεισε με τον όμιλο ΛΟΥΗ. Αναφέρει ότι «στηρίζει με πάθος τα εφοπλιστικά συμφέροντα» και γι' αυτό οι εφοπλιστές στήριξαν αυτόν και το συνδυασμό του στις τελευταίες εκλογές της ΠΕΝΕΝ, ακόμα και με την απόλυση ναυτών από πλοία της ΑΝΕΚ, επειδή είχαν βάλει υποψηφιότητα με τον ΑΣΝ, χώρια το όργιο νοθείας στο οποίο επιδόθηκε (τρία μητρώα κ.λπ).

Ο ΑΣΝ απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των ναυτών που απολύθηκαν από την ΑΝΕΚ, τονίζει ότι είναι στο χέρι των ναυτών να αλλάξει η κατάσταση, και καλεί τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την Πρωτομαγιά αποφάσισε... στάση εργασίας(2011-04-14 00:00:00.0)
Ξεχείλισε η οργή για εφοπλιστές και εργατοπατέρες(2009-06-11 00:00:00.0)
Ακινητοποίησαν το μισό στόλο!(2008-10-07 00:00:00.0)
Στόχος οι συλλογικές συμβάσεις(2000-02-09 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στα πλοία της ΑΝΕΚ.(2000-02-05 00:00:00.0)
"Βράζει" το λιμάνι(1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ