Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στον πόλεμο που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα

Η χτεσινή «Μέρα Δράσης» πλαισιώθηκε και από τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ μαζί με ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ σε διάφορες πόλεις

Η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, και θα ενταθεί με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μάρτη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης χθες σε χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της πανεξόρμησης που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μαζί με τις δυνάμεις των ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ προχώρησαν σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, ενάντια στην επέμβαση στη Λιβύη. Κάλεσαν συνολικά σε καταδίκη και οργάνωση ενάντια στον πόλεμο και την πολιτική των ιμπεριαλιστών που τσακίζει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Στις χτεσινές παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργάτες να πάρουν το λόγο και να οργανωθούν, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, για ζητήματα που αφορούν συνολικά την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Ετσι, στον ΚΑΤΣΕΛΗ, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποίησε συζήτηση με τους εργαζόμενους, μαζί με την Θ. Δριμάλα μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ, για τα θέματα της Παιδείας. Οι εργάτες και οι εργάτριες ενημερώθηκαν για το πού αποσκοπούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση. Αναδείχθηκε, μέσα και από αυτήν τη συζήτηση, πως τα ταξικά συνδικάτα επιδιώκουν και ανοίγουν μέσα στους τόπους δουλειάς, πλατιά το σύνολο των ζητημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη λαϊκή οικογένεια.

Αντίστοιχα, δεκάδες συζητήσεις και εξορμήσεις πραγματοποίησαν τα ταξικά συνδικάτα των Κλωστοϋφαντουργών, των Λιθογράφων, του Μετάλλου. Ο Κώστας Μυτηλινιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε πως με τη Σύνοδο Κορυφής, «δεν αφήνουν πια τίποτα όρθιο στο όνομα των κερδών των πολυεθνικών. Επιπλέον, συζητήσαμε την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη και πώς σχετίζεται με την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Τους καλέσαμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση ότι θα αντεπιτεθούμε οργανωμένα και αποφασιστικά ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και να καταδικάσουμε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη».

Δυναμικές διαδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή (σε δύο από τις εισόδους της) και στα εργοστάσια ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλυβουργείο, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΟ, «Βασιλειάδη» και ΠΑΛΑΠΛΑΣΤ.

Στην Ξάνθη, σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, στην αντιπεριφέρεια, σε ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ, τράπεζες, στα εργοστάσια ΣΕΚΑΠ, «Αλουμίλ», «Sunlight» και το απόγευμα πανεξόρμηση στην κεντρική πλατεία και ομιλίες στα καφενεία.

Στην Κοζάνη, στις 12.30 το μεσημέρι, έγινε πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης από τις δυνάμεις του ΜΑΣ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στο νοσοκομείο, στο δήμο και την αντιπεριφέρεια. Στη Φλώρινα, σε σούπερ μάρκετ και στο νοσοκομείο. Στην Καβάλα, στο νοσοκομείο, στο δασαρχείο, στην αντιπεριφέρεια, σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, πολυκαταστήματα και το απόγευμα έγινε πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στην αγορά.

Δυναμικά αντιπολεμικά - φιλειρηνικά συλλαλητήρια, καταδίκης της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Ειρήνης. Σε Πρέβεζα και Αρτα εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στο Θεοφάνειο και στην πλατεία Κιλκίς, αντίστοιχα, και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αναδεικνύοντας τους σοβαρούς κίνδυνους που προέρχονται από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Βόρεια Αφρική. Αντίστοιχες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις έγιναν σε Λευκάδα και Κέρκυρα, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει και να συμμετέχει στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Να μην επιτρέψει η βάση του Ακτιου και οι άλλες βάσεις να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών.

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, σε απόφασή της, καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, απαιτεί την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το κλείσιμο των βάσεων. Απόφαση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης έλαβε ομόφωνα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αξίζει να σημειωθεί πως η παράταξη του ΠΑΣΟΚ απουσίασε από τη συζήτηση.

Στην Αλεξανδρούπολη εξόρμηση έγινε σε ΟΤΕ, ΙΚΑ, Δημαρχείο, ΔΕΥΑ, ΔΕΗ και το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης. Τέλος, στη Δράμα έγινε εξόρμηση στο νοσοκομείο, στη ΒΙΠΕ και το απόγευμα σε συνοικίες της πόλης.

Στη Μυτιλήνη συγκέντρωση - πικετοφορία οργάνωσαν χθες το απόγευμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ και στον επισιτισμό. Συζήτησαν με τους ανέργους που έκαναν ουρά στον ΟΑΕΔ και με τους εργαζόμενους στο Δήμο Μυτιλήνης που έχουν καταλάβει το δημαρχείο από προχθές απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων. Ειδικά οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους οποίους οφείλονται μισθοί μέχρι και εννέα μηνών, πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Σάμο. Στην πλατεία Πυθαγόρα όπου και κατέληξε η πορεία έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου. Οι ταξικές δυνάμεις έκαναν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Εξορμήσεις έγιναν ακόμα σε Χαλκίδα, Λαμία και Λιβαδειά σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας όπως η Καλαμάτα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ