Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, εντείνονται οι ανταγωνισμοί

Η ιμπεριαλιστική γκανγκστερική επιδρομή έφερε στο προσκήνιο πιο έντονα τη φαγωμάρα των «συμμάχων» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό προσγειώνεται στο Αβιάνο της Ιταλίας, αφού ολοκλήρωσε το ... έργο του
Το αμερικανικό βομβαρδιστικό προσγειώνεται στο Αβιάνο της Ιταλίας, αφού ολοκλήρωσε το ... έργο του
TΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι δολοφονικές επιχειρήσεις των γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβύη, οι οποίες, ενώ θεωρητικώς εκφράζουν, όπως επιμένουν να λένε σε διάφορους τόνους οι συμμετέχοντες σε αυτές, την «ομοθυμία λόγων και πράξης» μιας «ευρείας συμμαχίας», ταυτόχρονα έχουν πυροδοτήσει σειρά αντιπαραθέσεων και διαφωνιών μεταξύ των ...συμμάχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καθείς ερμηνεύει κατά το δοκούν ποιος είναι ο στόχος των επιχειρήσεων, ποιο είναι το εύρος τους κ.ο.κ.

Χθες, μέχρι αργά το βράδυ, τα γαλλο-βρετανο-αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει 70-80 εξόδους και, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πληγεί επιλεγμένοι στόχοι με 10-12 πυραύλους. Εκπρόσωποι των τριών γενικών επιτελείων επέμεναν ότι στόχοι είναι κυρίως οι λιβυκές αντιαεροπορικές συστοιχίες, αλλά όχι η ολοκληρωτική καταστροφή του λιβυκού στρατού. Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν, στρατηγός Κάρτερ Χαμ, υποστήριξε ότι, ήδη, έχει υλοποιηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα «πρέπει να σταθεροποιηθεί και να επεκταθεί». Επίσης, δεν επιβεβαίωναν αν επλήγη διοικητικό κέντρο των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι, στην Τρίπολη, το Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπως μετέδιδε η κρατική λιβυκή τηλεόραση, η οποία επίσης δεν επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε ένας από τους γιους του συνταγματάρχη, ο Κχάμις.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΓΕΣ, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, ενημέρωσε για τις κινήσεις των γαλλικών αεροσκαφών, που χθες ήταν σχετικά περιορισμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, και απογειώθηκαν όλα από τη βάση της Κορσικής και από αυτήν του Σεν Ντιζιέ στη νότια Γαλλία. Απέφυγε, όμως, να δώσει πληροφορίες για τις ακριβείς κινήσεις των αεροσκαφών άλλων χωρών, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι βελγικά αεροσκάφη έχουν δηλώσει ετοιμότητα για συμμετοχή, ενώ 6 νορβηγικά «F- 16» θα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν εντός των επόμενων ωρών. Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες αυτές ενημερώσεις, από τις αραβικές χώρες τη διάθεση να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει εκφράσει το Κατάρ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν, χθες, ότι θα πάρουν μέρος «στο ανθρωπιστικό σκέλος της επιχείρησης», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διά του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά εκπρόσωποί του φέρονταν να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει χερσαία επέμβαση. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις πόλεις Μιζράτα και Ζιντάν, στα δυτικά της Τρίπολης, προκαλώντας, όπως κατήγγειλαν, πολλά θύματα. Επαναλάμβαναν, δε, ότι δεν προτίθενται να κάνουν κανένα διάλογο με τον Καντάφι.

Ξεκάθαρες διαφωνίες και αντιθέσεις

Οσο περνούν οι ώρες, τόσο περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι οι «σύμμαχοι», με εξαίρεση την επιθυμία τους να επιβάλουν ένα στοιχειώδη έλεγχο στις ενεργειακές πηγές της Λιβύης, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο άλλο σαφή κοινό σχέδιο δράσης, με αποτέλεσμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αεροπορικές επιδρομές σε βάρος του λιβυκού λαού, να μην είναι διόλου σαφές το τι μέλλει γενέσθαι ούτε σε στρατιωτικό, αλλά ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Ισως η ενδεικτικότερη διαφωνία, που εκφράζει αντιθέσεις ακόμη και στους κόλπους του αμερικανικού κεφαλαίου, να είναι οι δύο γραμμές «πλεύσης» της Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε ανακοίνωση όπου αναφερόταν σαφώς ότι η εκδίωξη του Καντάφι από την εξουσία «παραμένει στόχος», κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έθιξε και ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένοντας όμως ότι θα «τηρηθεί ό,τι προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στο δεύτερο σκέλος της αποστροφής Ομπάμα, αντίθετα, επέμειναν τόσο ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, όσο και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι «στόχος είναι η προστασία των αμάχων. Δεν είναι καν η παροχή υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς. Αν προστεθούν και άλλοι στόχοι, πέραν όσων προβλέπει ρητώς η απόφαση 1973 του ΟΗΕ, τότε θα υπάρξουν διαφωνίες», κατέληξε ο Γκέιτς.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν σαφώς οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι και της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός επανέλαβε πολλάκις ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει και δε θα κρατήσει «την ηγεσία των επιχειρήσεων». Επίσης, τόσο ο Γκέιτς όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υποστήριξαν ότι οι Αραβες «δε θέλουν να αναλάβει το ΝΑΤΟ τη διοίκηση των επιχειρήσεων». Σε αντίθετη «γραμμή», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέμενε ότι η ανάληψη της διοίκησης των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, εκτός του ότι θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση, θα γίνει και σύντομα!

Να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησής του προσπάθησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρατίνι, υποστηρίζοντας το εξωφρενικό ότι «δεν γίνεται πόλεμος στη Λιβύη» και συμπληρώνοντας ότι η Ρώμη προσπαθεί να «εξετάσει αν εφαρμόζεται επακριβώς η απόφαση του ΟΗΕ». Οι υπουργοί Εξωτερικών Ισπανίας, Φιλανδίας και Βρετανίας, αντίθετα, υπεραμύνθηκαν, χωρίς «δικαιολογίες», της εμπλοκής των κυβερνήσεών τους.

Αραβικά «πήγαινε - έλα»

Από «παρεξήγηση» σε «παρεξήγηση» φαίνεται ότι πέφτουν οι δηλώσεις του γγ του Αραβικού Συνδέσμου. Τουλάχιστον, αυτό υποστήριξε ο Αμρ Μούσα, επιμένοντας ότι δεν είπε ποτέ πως ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν υποστηρίζει την απόφαση 1973 του ΟΗΕ, αλλά ότι θέλει να εφαρμοστεί αυτή ακριβώς η απόφαση με προστασία των αμάχων». Οπως και να έχει, ουδείς αντιλήφθηκε τι ακριβώς ήθελε να πει ο Α. Μούσα, παρά μόνον ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος, με τις παλινωδίες του αυτές, εκφράζει τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες βρίσκονται οι αραβικές ηγεσίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, μερικές δεκάδες άτομα γιουχάισαν τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος έφτασε εκεί για να συναντηθεί με τον Μούσα. Ο ΓΓ επιβεβαίωσε ότι αργά χθες επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από επιστολή της ηγεσίας Καντάφι που καταγγέλλει δολοφονίες αμάχων από τις επιδρομές και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ