Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Εντυπωσιακή κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Στιγμιότυπο από το χτεσινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Στιγμιότυπο από το χτεσινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Πρωτοφανές σε όγκο και παλμό ήταν το χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, κατά των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων, που διοργάνωσαν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Με τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης και την μεγαλειώδη πορεία που ακολούθησε, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ο λαός της Καρδίτσας έστειλαν ισχυρό μήνυμα αγώνα για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, προβάλλοντας τις ουσιαστικές διεκδικήσεις για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός Καρδίτσας έχει θλιβερή πρωτιά στον αριθμό καταργήσεων - συγχωνεύσεων σχολείων με 45 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (27 Γυμνάσια και 18 Λύκεια) να συγχωνεύονται σε 20 (ποσοστό 44,6%).

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν εκ μέρους των μαθητών, ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου Λυκείου Ματαράγκας, ο Αστ. Χαλάτσης, μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Κρανιάς, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Αναφερόμενος ο Β. Κρανιάς στις συνέπειες που θα επιφέρουν σε βάρος του δικαιώματος στη μόρφωση οι συγχωνεύσεις, τόνισε: «Τα σχολεία θα ανήκουν στην Τοπική Διοίκηση και θα λειτουργούν ανταποδοτικά, δηλαδή από τις τσέπες των γονιών. Ξέρουμε ότι οι Δήμοι με την πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια αδυνατούν να συντηρήσουν τα σχολεία, πόσο μάλλον να τα λειτουργήσουν, οπότε με το μπάσιμο των χορηγών ουσιαστικά θα τα "πουλήσουν". Οδηγούμαστε στο να πληρώνει ο γονιός τα πάντα μιας και οι δήμοι δεν μπορούν. Ηδη, σήμερα σε πολλά σχολεία, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για τις καθημερινές ανάγκες, έχουν περικοπεί τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών, ενώ στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αναφέρεται πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά».

Και επισήμανε: «Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από μια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Να καταργηθούν τα παραμάγαζα και οι έμποροι στους τομείς αυτούς. Υπάρχει πλούτος και φτάνει για όλους, αρκεί να φύγουν από τη μέση τα καπιταλιστικά παράσιτα της κοινωνίας. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, ένα πράγμα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε: Πρέπει να αλλάξει χέρια η εξουσία. Οχι στη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οσο την εξουσία έχουν οι επιχειρηματίες και τα τσιράκια τους δεν αλλάζει τίποτα για το καλό μας».

Οι κινητοποιήσεις κατά των συγχωνεύσεων κλιμακώνονται γενικότερα σε όλη τη Θεσσαλία. Την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα. Την περασμένη Παρασκευή αγωνιστικό συλλαλητήριο οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Τρικάλων.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συνεχίζονται και στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Χτες οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του 12ου και 16ου Γυμνασίου στην περιοχή της Ξηροκρήνης, αντιδρώντας στη συγχώνευσή τους.

Στην Καβάλα, μαθητές και γονείς προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Καβάλας - Δράμας στο ύψος του κόμβου του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, αντιδρώντας στην κατάργηση του δημοτικού σχολείου Πολύστυλου - Δάτου και στη συνένωσή του με το Δημοτικό Σχολείο των Φιλίππων. Εκλεισαν το δρόμο με τρακτέρ και με τα πανό, έχοντας στο πλευρό τους και τους εκπαιδευτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις(2011-03-17 00:00:00.0)
Μαζική απόρριψη των συγχωνεύσεων σχολείων(2011-03-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις(2011-03-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους διεκδικούν την επιβίωση των σχολείων τους(2011-02-25 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων(2011-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ