Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Πώς αποφεύγεται η καταστροφή κατά το άνοιγμα

(Μάθημα 8ο - α' μέρος)

Το γνωστό «Ναπολεόντειο» ΜΑΤ. Είναι όμως καλό να το επιδιώκουμε;
Το γνωστό «Ναπολεόντειο» ΜΑΤ. Είναι όμως καλό να το επιδιώκουμε;
...«Εχοντας μάθει μόνο τα βασικά του σκακιού θα παρατηρήσει κάθε παίκτης ότι κινήσεις στο άνοιγμα, όταν μάλιστα όλα τα κομμάτια είναι ακόμα στη σκακιέρα, πολύ συχνά προκαθορίζουν την πορεία του παιχνιδιού και σε μερικές φορές το αποτέλεσμά του. Αρκετά συχνά ένας παίκτης που κατέχει τα βασικά και έχει δει αξιόλογες επιθέσεις από μετρ και GM πρέπει να παίξει όλο το παιχνίδι με μια επιφυλακτική άμυνα προσπαθώντας να καλύψει τα κενά στη θέση του που εμφανίστηκαν κατά το άνοιγμα, αλλά με λίγη επιτυχία.

Αυτό είναι αποτέλεσμα λίγων γνώσεων της θεωρίας των ανοιγμάτων και έλλειψη βασικών δραστηριοτήτων κατά το πρώτο στάδιο του παιχνιδιού. Ενα παιχνίδι σκακιού είναι όμοιο, μέχρι ενός ορισμένου σημείου, με μια στρατιωτική μάχη όπου, ως γνωστόν, πολλά εξαρτώνται όχι μόνο από τις τεχνικές ικανότητες και τον εφοδιασμό των στρατευμάτων, αλλά επίσης και από την ικανότητα των στρατηγών να προβλέπουν τα σχέδια της μελλοντικής μάχης και να αναπτύσσουν στρατεύματα ανάλογα για να τα χρησιμοποιήσουν εν καιρώ και με την πιο ευνοϊκή συνέπεια. Γι' αυτό το λόγο κάθε παίκτης που διευθύνει τις ενέργειες των ξύλινων στρατευμάτων πρέπει να γνωρίζει τα βασικά στο άνοιγμα του παιχνιδιού.

Είναι γνωστό το γεγονός ότι κάθε παιχνίδι σκακιού μπορεί να διατηρηθεί για τους μεταγενέστερους εφόσον καταγράφεται με τη βοήθεια της σκακιστικής γραφής. Μεγάλος αριθμός παιχνιδιών έχουν καταγραφεί στην ιστορία του σκακιού και η ανάλυσή τους έχει βοηθήσει να αναπτυχθούν όλες οι βαριάντες (συνέχειες) της στρατηγικής του ανοίγματος. Δεν σκοπεύω να αναφερθώ σε όλα τα ανοίγματα - υπογραμμίζει ο μετ' έπειτα παγκόσμιος Γκάρι Κασπάροβ - και τα χαρακτηριστικά τους, γιατί είναι δύσκολο έργο, αλλά θα περιοριστώ στην περιγραφή ορισμένων γενικών αρχών στο άνοιγμα. ΑΡΧΗ 1η: Το άνοιγμα κερδίζεται από τον παίκτη που φέρνει μεγάλες δυνάμεις στο παιχνίδι γρηγορότερα. Είναι βασικός κανονισμός και είναι πολύ σπουδαίο να το χρησιμοποιεί κανείς σωστά. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: 1. ε3 ε5 2. Αγ4 Ιγ6 3. Βζ3 Αγ5 4. Βζ7 + ματ!»

(Συνεχίζεται)

* Πολλοί αναγνώστες μας που δεν έχουν ορισμένα φύλλα του «Ρ» με τα μαθήματα του Γκάρι Κασπάροβ, ρωτούν πώς μπορούν να τα προμηθευτούν. Τους πληροφορούμε: Από τα γραφεία μας στην Αθήνα (αλλά και στους κατά τόπους ανταποκριτές του «Ρ») Σόλωνος 130 και Θεμιστοκλέους στον 1ο όροφο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ