Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αραβική παραφωνία, παλινωδίες και καταδίκες

Παρά την παρουσία ορισμένων Αράβων διπλωματών στη σύνοδο του Παρισιού, μόλις χθες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι τελικά στρατιωτικά θα συμμετάσχει το Κατάρ. Ακόμη και έτσι, όμως, δε γνωστοποιήθηκε τίποτε για το ρόλο του, ούτε για το αν θα συμμετάσχουν άλλες αραβικές χώρες. Αντίθετα, αμηχανία και πονοκέφαλο προκάλεσαν στις «πρόθυμες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και κυρίως στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, που έσπευσαν, η κάθε μία για δικούς της λόγους, να επικαλεστούν επανειλημμένα τη συμφωνία του αραβικού κόσμου στην επιβολή μέτρων κατά της Λιβύης, οι χθεσινές επικρίσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο επικεφαλής του, Αμρ Μούσα, δήλωνε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε προστασία αμάχων και όχι νεκρούς πολίτες όπως καταγγέλλει η Τρίπολη ότι συμβαίνει τώρα, αμφισβητώντας, εμμέσως, την έκκληση παρέμβασης που είχε διατυπώσει, μόλις το περασμένο Σάββατο, πάνω στην οποία στήριξαν το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους Γαλλία, Βρετανία και κατ' επέκταση ΗΠΑ και την οποία χρησιμοποίησαν ως άλλοθι της αποχής τους Ρωσία, Κίνα και Γερμανία. Ο Μούσα συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Συνδέσμου και προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας, επιχειρώντας να προκαταλάβει την οποιαδήποτε αντίδραση.

«Στροφή» έκανε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι χθες διαφωνούσε με την επίθεση. Επιδόθηκε στην παρουσίαση των «παραινέσεων που έκανε προς τη λιβυκή ηγεσία για το πώς πρέπει να φέρεται και να σέβεται το λαό της» αλλά δεν εισακούστηκαν, αφήνοντας ερωτηματικά για το τι θέση υιοθετεί τελικά.

Η Κίνα από την πλευρά της με τεράστια συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων στην Βόρεια Αφρική , επέμεινε στη διατύπωση επιφυλάξεων για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ η Ρωσία, έχοντας ήδη διαφωνήσει με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, έσπευσε να υιοθετήσει τις καταγγελίες του Αραβικού Συνδέσμου και να καταδικάσει τις απώλειες αμάχων. Θυμίζουμε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα - και οι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο - απείχαν της ψηφοφορίας που αποφάσισε την λεγόμενη επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, αποφεύγοντας έτσι την ευθεία αντιπαράθεση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μετά τα νέα δεδομένα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Ρωσία αποστέλλει τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ στο Κάιρο για επαφές με τον Αμρ Μούσα και εκκενώνει την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

Την αντίθεσή του στη χρήση των βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, και ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας στη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό το θέμα είναι υπόθεση των λαών, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και υπόθεση κυριαρχική των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση. Δεν ευλογούμε στρατιωτικές επεμβάσεις ακόμη και αυτού του είδους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, αναφερόμενος στη θέση του Κόμματος σχετικά με τις επιχειρήσεις, τόνισε: «θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει εκτός των όποιων στρατιωτικών σχεδιασμών αφορούν την επέμβαση κατά της Λιβύης».

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες την διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση, την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεσα κατάπαυση του πυρός. Παρόμοιες ανησυχίες είχε εκφράσει νωρίτερα - πριν τους πρώτους βομβαρδισμούς, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ενώ ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, καταδίκασε την στρατιωτική επιχείρηση υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική των ισχυρών δυνάμεων είναι «να λάβουν τον έλεγχο του πετρελαίου» της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ