Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ – ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φρενάρει η Βενεζουέλα, αλλά προχωρά με Λευκορωσία και Τουρκία

Η Ρωσία, που είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αντιμετώπισε τις πρώτες δυσκολίες, μετά τις επικίνδυνες εξελίξεις στους πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας.

Ετσι, η Βενεζουέλα διά στόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανέστειλε το πυρηνικό της πρόγραμμα, στο οποίο εμπλεκόταν η ρωσική εταιρεία «Ροσάτομ». «Εχω δώσει εντολή στον υπουργό Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, να παγώσει όλα τα σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Τσάβες, σύμφωνα με το RIA Novosti, μετά τη συνάντησή του με Κινέζους επενδυτές, και πρόσθεσε: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η δυναμική που δημιουργεί το πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Β. Πούτιν, που βρίσκεται στη Λευκορωσία για τη συνεδρίαση της κυβέρνησης του «Ενωσιακού κράτους Ρωσίας - Λευκορωσίας», ανακοίνωσε πως το ύψος του πρώτου ρωσικού δανείου προς τη Λευκορωσία, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Λευκορωσία, θα μπορούσε να φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον η συμφωνία υπογραφεί μέσα στον επόμενο μήνα. Συνολικά, η Ρωσία θα δανείσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο 25 χρόνων για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Λευκορωσίας, ο Β. Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ένα ολόκληρο σύγχρονο «οπλοστάσιο» για την εξασφάλιση της ασφάλειας στο πυρηνικό εργοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας είχαν αμερικανικούς αντιδραστήρες, με πεπαλαιωμένη τεχνολογία, αφού κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στη Μόσχα, διαβεβαίωσε τη ρωσική πλευρά πως η χώρα του δε θα παραιτηθεί από τα σχέδια κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο» για την προοπτική κατασκευής τριών πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία την επόμενη πενταετία. Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού, που θα κατασκευαστεί με τη συνδρομή της Ρωσίας, υπολογίζεται πως θα στοιχίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων(2015-10-22 00:00:00.0)
Δάνειο, έναντι ιδιωτικοποιήσεων(2011-06-07 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και με αφορμή την πυρηνική ενέργεια(2011-03-22 00:00:00.0)
Σειρά συμφωνιών(2010-08-21 00:00:00.0)
«Η Σύνοδος της Ουάσιγκτον ήταν επιλεκτική»(2010-04-15 00:00:00.0)
Σχέδια για νέα αμερικανική βάση(2010-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ