Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΤΑ ΒΟΓΚΛΗ
Εργο βαθιά ανθρώπινο

Στο Βελιγράδι, στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών, ξεδιπλώνεται μέχρι τις 30/3 η πρόσφατη εικαστική δημιουργία της Γιώτας Βόγκλη, με τίτλο «Flesh Canvas». Στην ατομική έκθεση έργων της η δημιουργός με οδηγό τη μνήμη, καταθέτει ένα έργο βαθιά ανθρώπινο - παλίμψηστο εικόνων και συναισθημάτων. Δεκαπέντε συνολικά έργα συνθέτουν την εικαστική της διαδρομή, στην οποία συνυπάρχουν η ζωγραφική με τη φωτογραφία, ο λόγος με την εικόνα, το graffiti των δρόμων με μορφές από τη βυζαντινή και αναγεννησιακή τέχνη... Tην πρώτη ύλη, το πρωτογενές υλικό κατασκευής των έργων αποτελούν οι εμβληματικές φωτογραφίες του σουρεαλιστή Μan Ray (1890 - 1976). Οπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Δέσποινα Τσούργιαννη στον κατάλογο της έκθεσης, «στη συνέχεια, η καλλιτέχνιδα επεμβαίνει είτε με το ψηφιακό "πείραγμα" των φωτογραφιών, είτε με μέσα καθαρά ζωγραφικά, όπως οι χρωματικές προσθήκες ή η ελαφρά τροποποιημένη επανάληψη του ίδιου θέματος, έτσι ώστε να ενισχύεται εμφατικά ο επινοημένος, συμβολικός χαρακτήρας της εικόνας».

«Αξίες και έννοιες με ουμανιστικά δηλωτικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στο έργο της Βόγκλη», σημειώνει ο ζωγράφος Παναγιώτης Βαρελάς. «Η γραμμική μορφή στη σύνθεση, αποτέλεσμα της διαπάλης της ψηφιακής εικόνας και του χρωστήρα, αναδεικνύει τις αντιθέσεις της εποχής μας, αντανακλά τις διεργασίες που συντελούνται γύρω μας. Η παρατήρηση της αυθόρμητης ατομικής και κοινωνικής διαμαρτυρίας που καταγράφεται, άλλοτε στους τοίχους, σε συνδυασμό με την επανάληψη της εμβληματικής γυναικείας μορφής του Man Ray μεταβάλλει το αυθόρμητο, σε συνειδητό, με τη σκληρότητα μιας εποχής που αμφισβητείται σε επιμέρους πράξεις, καρέ - καρέ.

Η Βόγκλη, σου ζητά επανατοποθέτηση, μεταστοιχείωση, ακόμη και δράση. Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας της κοινωνικής πραγματικότητας, των νόμων που διέπουν την κίνηση του ανθρώπου προς τα μπρος. Η σκληρότητα, η βία, η κραυγή, ο πόνος, η αγωνία, το πάθος, η αγάπη, ο έρωτας και η πίστη εναλλάσσονται σε κάθε πράξη, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ιδιαίτερα το έργο "Shut Up", η εκτέλεση έρχεται σαν επανάληψη, που παίχτηκε και θα παιχτεί με χίλιους τρόπους. Αναφωνεί το θυμό του Goya στο έργο, Μια λαμπρή προσπάθεια! Με πτώματα! για τις καταστροφές του πολέμου στην Ισπανία του 1808».


Εχοντας σπουδάσει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (στα εργαστήρια των Δ. Μυταρά και Γ. Μαυροΐδη), καθώς και σκηνογραφία με δάσκαλο τον Β. Βασιλειάδη, η Γιώτα Βόγκλη ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, με καθηγητή τον Βέλιζαρ Κρίστιτς. Η σειρά των έργων της «Flesh Canvas», αποτελεί το καλλιτεχνικό μέρος της διδακτορικής διατριβής της στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μέσα στο 2011 θα ακολουθήσει παρουσίασή της στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξίδι ήχων και συναισθημάτων(2016-12-06 00:00:00.0)
«Αρωμα» μιας άλλης εποχής(2011-04-02 00:00:00.0)
Οικογενειακώς στο Μουσείο(2008-05-18 00:00:00.0)
Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία(2005-05-05 00:00:00.0)
Πολύτιμη και πολύπλευρη δημιουργία(2003-10-26 00:00:00.0)
Παλλόμενη «γραφή»(2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ