Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ασφυκτικές γαλλο-βρετανικές πιέσεις

Εντονες διεργασίες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», που αποκλείει, όμως, «την ξένη στρατιωτική επέμβαση»

Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμεις
Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμεις
Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμειςTΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιέζουν ασφυκτικά Γαλλία και Βρετανία σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, αρχής γενομένης από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8, που διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα, για «άμεση ανάληψη δράσης» κατά του καθεστώτος Καντάφι, προωθώντας κυρίως την πρόταση για επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Επιμένοντας σε ό,τι είχαν αναφέρει και στην επιστολή που απυήθηναν προς την ΕΕ, την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Κάμερον, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας - Βρετανίας, Αλέν Ζιπέ και Ουίλιαμ Χέιγκ, αντιστοίχως, επαναλάμβαναν ότι «ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως μόλις παραστεί ανάγκη».

Ο Χέιγκ, αν και η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει ως «μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Συμβούλιο» όπως η Γαλλία, υποστήριξε ότι «αν οι δυνάμεις του Καντάφι ανακαταλάβουν τον έλεγχο των περιοχών που τώρα ελέγχει η αντιπολίτευση, ο πληθυσμός εκεί θα ζήσει έναν εφιάλτη». Αφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον Παρίσι και Λονδίνο θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να «τροποποιηθεί» η απόφαση απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών.

Και οι δύο αυτές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως και όλες οι υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τους προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα μέγιστα την τοποθέτηση, το Σάββατο, του Αραβικού Συνδέσμου υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μέσα από διατύπωση σχετικού αιτήματός του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, όμως, στη συγκεκριμένη του απόφαση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση αραβικών σιβυλλικών αποφάσεων που είναι «ανοιχτές» σε όλες τις ερμηνείες κατά το δοκούν, καταδικάζει την οποιαδήποτε προοπτική ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, γεγονός που επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι «η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να είναι ξένη στρατιωτική παρέμβαση», για να καταλήξει ότι «υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση».

Εντούτοις, η προοπτική της ζώνης φαίνεται να «δουλεύεται» σταδιακά ολοένα περισσότερο. Χτες, άρχισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβουλεύσεις ενόψει της υιοθέτησης ενός νέου ψηφίσματος για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα έχει διαφωνήσει με την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης, ζήτησε διευκρινίσεις για το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ασκήσει βέτο αν υπάρξει σχέδιο απόφασης για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, επειδή «δεν είχε ταχθεί σαφώς ενάντια σε μια τέτοια προοπτική»!

Θολό το τοπίο των μαχών

Ενώ τα διπλωματικά «παζάρια» συνεχίζονται με ολοένα εντονότερο ρυθμό, οι πόλεις εντός Λιβύης αλλάζουν διαρκώς χέρια και ουδείς έχει σαφή εικόνα τι γίνεται, ποιες είναι εκατέρωθεν οι απώλειες και ποια είναι η κατάσταση του άμαχου πληθυσμού. Οι τελευταίες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν παντοιοτρόπως τη Μιζουράτα και τη Ζαουάρα, δυτικά της Τρίπολης, και τη Ατζνταμπίγια, στα ανατολικά. Στη Μιζουράτα φέρονται να έχουν διακόψει παροχές νερού και τη δυνατότητα εισόδου βυτίων νερού ενώ και στις τρεις πόλεις αναφέρθηκαν αρκετές ανθρώπινες απώλειες.

Στα ανατολικά, στόχος επιθέσεων από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, έγινε την Κυριακή και η Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι επανήλθαν χθες, κυρίως στις κατοικημένες περιοχές με τις δυνάμεις Καντάφι να ελέγχουν κυρίως τη βιομηχανική ζώνη. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι συνέλαβαν αρκετά μέλη της επίλεκτης ταξιαρχίας Κχαμίς του Καντάφι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα(2011-08-13 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί, πληθαίνουν τα σενάρια(2011-04-07 00:00:00.0)
Προαναγγέλλεται η αμεσότερη εμπλοκή(2011-03-25 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι(2011-03-17 00:00:00.0)
Οι μάχες συνεχίζονται όπως και τα «παζάρια»(2011-03-11 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα(2011-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ