Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη ο Δ. Χριστόφιας

Συναντήσεις και διαβουλεύσεις στο φόντο της συμφωνίας για τις ΑΟΖ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μία επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στον απόηχο της Συμφωνίας Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τον περασμένο χρόνο.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συναντήσεις και συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες όσο και με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων, ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συμφωνία των δύο χωρών αναφορικά με την ΑΟΖ «σημαντική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας».

Στη διμερή συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μίας λύσης «που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους, αλλά σε όλη την περιοχή και τους λαούς της».

Ο Σ. Πέρες από την πλευρά του χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, σημείωσε ότι «υπάρχει ο φυσικός πλούτος για να αναπτύξουμε, το φυσικό αέριο» και για το Κυπριακό είπε ότι το Τελ Αβίβ τάσσεται υπέρ «μιας ενωμένης νήσου για την ευημερία όλου του λαού της Κύπρου».

Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν από το κατοχικό καθεστώς ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για παραβίαση στρατιωτικής περιοχής, χωρίς άδεια του ψευδοκράτους, αφού πρώτα το λεγόμενο «δικαστήριο» στα Κατεχόμενα επέβαλε πρόστιμο δύο χιλιάδων τουρκικών λιρών στον καθένα.

Διαβήματα με σκοπό την απελευθέρωση των συλληφθέντων έγιναν και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου χαρακτήρισε τις συλλήψεις και τις παράνομες κρατήσεις «απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ