Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ / ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πανηγυρίζουν για τις αντιδραστικές αποφάσεις

Τα δόντια του στους λαούς δείχνει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου

Οι αποφάσεις της Συνόδου κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός με την πάλη του να επιβάλει την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία
Οι αποφάσεις της Συνόδου κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός με την πάλη του να επιβάλει την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και της απόφασης για καταρχήν υιοθέτηση του «Συμφώνου για το ευρώ», κινούνται οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ευρωένωσης και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, που πανηγυρίζουν για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και την επίδραση που θα έχουν αυτές στην ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων.

Ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν: «Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της καλύτερης χρήσης των περιουσιακών της στοιχείων (...) Πουλήστε δημόσια περιουσία για να σας βοηθήσουμε», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η «βοήθεια» προς την ελληνική κυβέρνηση δίνεται στη βάση της συμφωνίας για άμεση εφαρμογή μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κοροϊδέψει το λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποβούν προς όφελός του, ο Ο. Ρεν σημειώνει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να εξεταστεί «από πολλές οπτικές γωνίες: Πρώτον, το μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ότι, πέρα από τις περικοπές του ελλείμματος, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το μέγεθος των ποσών που διακυβεύονται: 50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους».

Βέβαια, ο Ο. Ρεν, σε καμία περίπτωση, δεν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα απαλύνει τα βάρη του ελληνικού λαού, καθώς δρομολογούνται νέες, ακόμα σκληρότερες αποφάσεις σε βάρος όσων εργατικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Στην ίδια κατεύθυνση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη σύνοδο της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι «ανταμείβουμε τη συμπεριφορά της Ελλάδας», δηλαδή τα σκληρά φιλομονοπωλιακά μέτρα που μέχρι στιγμής έχει προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημείωσε ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν ποινή σε περίπτωση πρώτης παραβίασης των κριτηρίων, αλλά και σε επόμενες παραβιάσεις». Ακόμα, ξεκαθάρισε και αυτός ότι τα όποια δάνεια στα κράτη - μέλη θα δίνονται υπό αυστηρούς όρους, δηλώνοντας ότι «η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμφωνία για την ενίσχυση του μηχανισμού «διάσωσης» δε μετατρέπει την Ευρωζώνη σε μια αποτελεσματική δημοσιονομική ένωση, καθώς «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γενικά είμαστε στο σωστό δρόμο στην επίτευξη των στόχων για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Εκεί μπορούμε να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νόοαν, υποστήριξε ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων - που βάσει του «Συμφώνου του ευρώ» πρέπει να εναρμονιστεί, άρα να αυξηθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας - αποτελεί «ανοιχτό ζήτημα», καθώς η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για έξοδο από την κρίση στην «ανταγωνιστική» φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεχέιρα ντος Σάντος, ισχυρίστηκε ότι η χώρα δε σκοπεύει να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, επειδή «έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στις αγορές και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να δανειστούμε τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ