Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΧΤΙΔΑ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΦΥΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συσπείρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας

Πείρα και συμπεράσματα από τη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης

Πολλές μικρές βιοτεχνίες, αλλά και μεγάλες εργοστασιακές μονάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης της Αχτίδας
Πολλές μικρές βιοτεχνίες, αλλά και μεγάλες εργοστασιακές μονάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης της Αχτίδας
Η ανάπτυξη πλούσιας και πολύμορφης δραστηριότητας στους τόπους όπου εργάζονται και ζουν οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα, με κύριο στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, την προετοιμασία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ταξική αναμέτρηση με τα μονοπώλια, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της Αχτίδας Αχαρνών - Φυλής της Περιφέρειας Αττικής του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι βασικό καθήκον της εδαφικής Αχτίδας είναι να προσανατολίσει τη δραστηριότητά της στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα, να συμβάλει στην οργάνωση των εργαζομένων, στη μαζικοποίηση των σωματείων, στον ταξικό προσανατολισμό της πάλης, στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης.

Ιδιαίτερα για την Αχτίδα Αχαρνών - Φυλής, επισημάνθηκε ότι έχει πλούσιο πεδίο δράσης. Οι περιοχές αυτές είναι τόπος κατοικίας για τα πιο φτωχά τμήματα της εργατικής τάξης, ενώ έντονο είναι το στοιχείο των μεταναστών, καθώς και τμημάτων, όπως Ποντίων και Τσιγγάνων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα γκετοποίησης. Επίσης είναι μια περιοχή με σημαντική βιομηχανική ζώνη στο Μενίδι, με Βιοτεχνικό Πάρκο στα Ανω Λιόσια, όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός εργατών.

Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Μενίδι
Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Μενίδι
Στην κατεύθυνση αυτή, αναδείχθηκε η σημασία της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης πολύμορφης δράσης της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου συμμετέχουν οχτώ σωματεία (Οικοδόμων, Συνταξιούχων, «Κατσέλη», Καζίνο και Δασκάλων στο Μενίδι, Οικοδόμων και Συνταξιούχων στα Λιόσια και Εργατών Δήμου στο Ζεφύρι).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, χάρη στην πλούσια δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, πέτυχαν να γίνουν σημεία αναφοράς και αποκούμπι των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (απολύσεις, μη καταβολή μισθών κ.λπ.) σε πολλούς χώρους, σε επιχειρήσεις, κέντρα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, εργαζόμενους στους δήμους κ.ά. Με «μπούσουλα» αυτήν τη θετική πείρα, η Οργάνωση θέτει ως προτεραιότητα την παρέμβασή της σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ προγραμματίζει μια σειρά πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στο ζωντάνεμα της δράσης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων, π.χ. μέσα από τη δημιουργία εργατικού στεκιού.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για εξειδικευμένη και προσανατολισμένη δουλειά στους εργαζόμενους μετανάστες, που αποτελούν το πιο φτωχό και εκμεταλλεύσιμο κομμάτι της εργατικής τάξης, με στόχο τη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης και την ένταξή τους στην οργανωμένη πάλη. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Κομματική Οργάνωση, όπως η συγκρότηση Επιτροπής Μεταναστών του ΠΑΜΕ και η ίδρυση σχολείου μεταναστών.

Αλλωστε, οι δυνατότητες αναδεικνύονται από την ίδια την πείρα της Κομματικής Οργάνωσης, που έχει μετρήσει θετικά αποτελέσματα, π.χ. όταν στις προηγούμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση μετανάστες με το αυτοκόλλητο του ΚΚΕ βοήθησαν τις κομματικές δυνάμεις στα εκλογικά κέντρα.

Συμβολή στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο προβληματισμός, για το πώς μπορεί η εδαφική ΚΟΒ να συμβάλλει στην ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Εκείνο που υπογραμμίστηκε είναι ότι η αύξηση της οργάνωσης της εργατικής τάξης στα σωματεία, το ζωντάνεμα και ο ταξικός προσανατολισμός τους, αποτελεί στοιχείο που περνάει και μέσα από τη δουλειά των εδαφικών οργανώσεων, τόσο στις εργατογειτονιές, εκεί δηλαδή που κατοικούν τα λαϊκά στρώματα, όσο και στους τόπους δουλειάς που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κομματική Οργάνωση έχει ήδη καταστρώσει σχέδιο για την ανάπτυξη της παρέμβασής της σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος εργαζομένων.

Παράλληλα, η Κομματική Οργάνωση αναπτύσσει πλούσια δράση και για την οργάνωση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων για προβλήματα στους τόπους κατοικίας, στις γειτονιές και την ευρύτερη περιοχή, όπως τα ζητήματα της ποιότητας ζωής (π.χ. Χωματερή, Πάρνηθα κ.λπ). Αντίστοιχα, προγραμματίζεται και υλοποιείται πλούσια δράση με πρωτοβουλίες για τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, δράσεις που αφορούν τα προβλήματα της Παιδείας, των παιδικών σταθμών, της Υγείας - Πρόνοιας, του ΙΚΑ κ.λπ.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αναδεικνύεται το γεγονός ότι η πάλη για την ποιότητα ζωής της εργατιάς, για τα ζητήματα της λαϊκής κατοικίας, της Υγείας, της Παιδείας κ.λπ., περνάει μέσα από την πάλη για την αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αποτελούν και αντικείμενο της πάλης των σωματείων, ώστε να αναδεικνύεται η ταξικότητα των προβλημάτων, να αναπτυχθούν αγώνες σε ρότα σύγκρουσης με τις πολιτικές του κέρδους, να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα.

Γεροί δεσμοί με την εργατιά

Ακόμα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η τεράστια σημασία των ισχυρών δεσμών με τους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα για την ανάπτυξη της πάλης και της παρέμβασης του ΚΚΕ. Υπογραμμίστηκε η θετική εμπειρία της Οργάνωσης που αποδεικνύει ότι υπάρχουν εργατικές και λαϊκές δυνάμεις που θέλουν να μπουν στη δράση, ότι νέες μάζες εργαζομένων αναδεικνύονται από την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σημειώθηκε το θετικό παράδειγμα από τις πρόσφατες εκλογές για την τοπική διοίκηση, όπου σημαντικός αριθμός εργατοϋπαλλήλων και λαϊκών στρωμάτων έδωσαν τη μάχη στο πλευρό των κομματικών δυνάμεων. Ακόμα, επισημάνθηκε η πείρα από το Μενίδι, όπου κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα σε δράση, που απηύθυνε η Κομματική Οργάνωση.

Στο σημείο αυτό αναδείχθηκε το καθήκον της Κομματικής Οργάνωσης να προσανατολίζει έτσι την παρέμβασή της, ώστε να αξιοποιεί σταθερά στη δράση τους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα που συσπειρώνονται στο ΚΚΕ. Να αξιοποιούνται οι ίδιοι οι οπαδοί του Κόμματος ως μοχλός που μπορεί να ξεδιπλώσει την παρέμβαση του ΚΚΕ, να απλώσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, να συμβάλει στην ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης μέσα από την παρέμβαση στον τόπο εργασίας ή κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη να λάβουν και οι οπαδοί του ΚΚΕ συγκεκριμένα καθήκοντα στο πλευρό των κομματικών δυνάμεων, για παράδειγμα για τα ζητήματα της Παιδείας κ.ά. Αλλωστε, η πείρα δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες, καθώς, για παράδειγμα, σε περιοχή όπου προηγουμένως δεν υπήρχε ιδιαίτερη παρέμβαση του Κόμματος, η δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης μπροστά στις τοπικές εκλογές συνέβαλε στη συσπείρωση δυνάμεων, οι οποίες όχι μόνο δραστηριοποιήθηκαν μπροστά στις τοπικές εκλογές, αλλά έχουν σταθερή δράση μέσα από τη συμμετοχή τους στη λαϊκή επιτροπή. Εκείνο που υπογραμμίστηκε είναι ότι μέσα από μια τέτοια δράση, μπορούν να απεγκλωβίζονται νέες εργατικές συνειδήσεις, να ξεπηδούν νέες δυνάμεις στο κίνημα, να ωριμάζουν οι συνθήκες για την κομματική οικοδόμηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ