Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Το πολεμικό χέρι των πολυεθνικών ετοιμάζεται

Η σύνοδος υπουργών Αμυνας προωθεί τα σενάρια επέμβασης στη Λιβύη

Τα κατασκοπευτικά ραντάρ «Awacs» έχουν πιάσει δουλειά

Associated Press

Τα κατασκοπευτικά ραντάρ «Awacs» έχουν πιάσει δουλειά
Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν τα διάφορα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα έγιναν και προσπάθειες εξισορρόπησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, σχετικά με το χαρακτήρα και το βάθος της επέμβασης, είχε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ειδικά την Πέμπτη, πρώτη μέρα της συνεδρίασης, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και οι πολεμικές προετοιμασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Πάντως, ανεξαρτήτως επίσημων αποφάσεων, οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί διακήρυξαν την πολεμική τους ετοιμότητα και επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, ως πολεμικής μηχανής υπεράσπισης των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων, η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα για την επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη, εν αναμονή όμως κάλυψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που αφορούν στην επιτήρηση με ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS» της λιβυκής επικράτειας και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου της Κεντρικής Μεσογείου, όπως και επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης υπό το μανδύα της εφαρμογής της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων.

Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ και του γγ του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική σύνοδο, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ συμφώνησε να συνεχίσει τα σχέδια στρατιωτικών επιλογών αναφορικά με τη Λιβύη» και «να επαναδιατάξει πλοία κοντά στη Λιβύη αλλά να μην αυξήσει τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται στη Μεσόγειο». Σημειώνεται πως ήδη στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Λιβύης πλέουν εδώ και μέρες περί τα 30 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία.

Στο πνεύμα της πολεμικής προετοιμασίας κινήθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, ο οποίος μετά την πρώτη μέρα της ΝΑΤΟικής υπουργικής συνόδου είπε ότι «ως στρατιωτική συμμαχία και υπεύθυνος διεθνής παράγοντας, το ΝΑΤΟ οφείλει σήμερα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο στο πλαίσιο ενός προληπτικού σχεδιασμού και αυτό κάνουμε». Εθεσε δε τις εξής προϋποθέσεις για να υπάρξει δράση του ΝΑΤΟ: «Πρώτον, να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και, τρίτον, πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κι άλλων επιλογών αν αυτό είναι απαραίτητο».

Στο μεταξύ, οι 28 ΝΑΤΟικοί υπουργοί ενέκριναν δύο «αρχικές» οδηγίες σχετικά με τη Λιβύη, μία υποτιθέμενη «ανθρωπιστική οδηγία» και μία που αναφέρεται στην «υποστήριξη του εμπάργκο όπλων». Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) θα πάρει πρωτοβουλίες «για την ενίσχυση της ναυτικής επιτήρησης στη Μεσόγειο, όπου διεξάγεται ούτως ή άλλως η επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR» (Ενεργό Εγχείρημα).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η επιχείρηση είναι η συνεισφορά του ΝΑΤΟ στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και έχει συμμετάσχει στη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Η ACTIVE ENDEAVOUR εξελίσσεται στο χώρο της Μεσογείου και εκτός των άλλων πραγματοποιεί σε μόνιμη βάση όλα αυτά τα χρόνια νηοψίες σε «ύποπτα» εμπορικά πλοία που κινούνται στα διεθνή ύδατα.

Ενεργά συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση

Για τις ανάγκες αυτής της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που τώρα προσανατολίζεται στη Λιβύη και στην επιβολή ναυτικού αποκλεισμού, η Ελλάδα διαθέτει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, σταθερά το σύστημα επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου, πλοία διασποράς, πλοία του Λιμενικού Σώματος, μια φρεγάτα για 20 μέρες ανά εξάμηνο, μια τορπιλάκατο, ένα υποβρύχιο για ένα μήνα το εξάμηνο, δύο εξόδους αεροσκαφών το μήνα και ολόκληρο το Ναύσταθμο της Κρήτης στον κόλπο της Σούδας ως «προκεχωρημένη βάση υποστήριξης». Η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις επιλογές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων αποτυπώνεται και σε όσα είπε την Πέμπτη, στη διάρκεια των εργασιών της ΝΑΤΟικής συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται πως «συμφώνησε με την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να βρεθεί μια οριστική και σταθερή λύση στη Λιβύη, σύμφωνη με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως ναι μεν είναι «ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού», αλλά «αυτό, προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης (...) δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία, όμως, πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Δηλαδή, πλήρης ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιο πολεμοχαρείς κύκλους των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Αλλωστε, η χώρα μας συμμετέχει από τις πρώτες μέρες της πολεμικής κινητοποίησης του ΝΑΤΟ στο θαλάσσιο χώρο της Λιβύης, με δύο φρεγάτες, στην παρούσα φάση είναι η «Λήμνος» και τα «Ψαρά» καθώς και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων». Οι φρεγάτες αυτές εναλλάσσονται, η μια κοντά στη Λιβύη και η άλλη στην Κρήτη. Βέβαια, η ελληνική συνεισφορά στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους, όπως η αεροναυτική βάση της Σούδας, ο ελληνικός εναέριος χώρος και το ελληνικό FIR που γειτονεύει με το αντίστοιχο της Λιβύης, τα ελληνικά πληρώματα στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ «AWACS» που ήδη εποπτεύουν τον εναέριο χώρο της Λιβύης, η βάση των αεροσκαφών αυτών στο Ακτιο της Πρέβεζας. Επίσης, διατίθενται και άλλα αεροδρόμια, π.χ., της Πελοποννήσου, όπως και λιμάνια για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων, π.χ., Καλοί Λιμένες στα νότια της Κρήτης και το λιμάνι της Ρόδου, όπου τις τελευταίες μέρες αγκυροβολούν μεγάλα εμπορικά πλοία, ναυλωμένα από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του πολεμικού στόλου.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει και τις «καλές υπηρεσίες» της στο πλαίσιο του διπλωματικού παζαριού που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με το καθεστώς Καντάφι. Ετσι, συνάντηση με τον Λίβυο απεσταλμένο του Μ. Καντάφι στην Αθήνα, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, είχε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, σε συνεννόηση - όπως μετ' επιτάσεως διαβεβαίωνε το ΥΠΕΞ - με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Αστον.


Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανοίγεται στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο(2018-11-13 00:00:00.0)
Κομμάτι ευρύτερων επικίνδυνων σχεδιασμών στη Μεσόγειο(2017-04-27 00:00:00.0)
Προΐσταται ΝΑΤΟικών περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο(2017-04-22 00:00:00.0)
Το πρώτο βήμα πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ(2011-03-09 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για στρατιωτική επιχείρηση(2011-02-27 00:00:00.0)
Στρατιωτική επιχείρηση με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό(2011-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ