Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν τη χρεοκοπία του λαού

Τα επιχειρηματικά «εμπόδια» που υψώνει η δημόσια διοίκηση, στο στόχαστρο του ΣΕΒ

Μια «νέα δημιουργική ισορροπία» ανάμεσα στην «ιδιωτική πρωτοβουλία και την ίδια την κοινωνία», προωθούν προς όφελός τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι βιομήχανοι, που επιμένουν να εμφανίζονται ως οι... αδικημένοι του συστήματος! Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις στις συνδιαλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση, επανήλθε στη διατύπωση πλαστών και εκβιαστικών διλημμάτων του τύπου «ή θα αλλάξουμε ή θα χρεοκοπήσουμε» για να στηρίξει την υλοποίηση του αντιλαϊκού μνημονίου και ακόμη σκληρότερων μέτρων που το ξεπερνούν, ώστε η πλήρης ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου να εμφανιστεί ως λύση σωτηρίας!!!

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ διαστρέβλωσε ανελέητα την ιστορική πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, μιλώντας για τις προσπάθειες των κεφαλαιοκρατών για «μια νέα μορφή ανάπτυξης» βασισμένης στην «ιδιωτική πρωτοβουλία». Εφτασε στο σημείο να πει ότι ήρθε η ώρα της... «ιδιωτικής οικονομίας» που «καλείται να μας βγάλει από το αδιέξοδο», λες και μέχρι τώρα είχαμε... σοσιαλισμό. Πρόσθεσε ότι το «πάρτι τέλειωσε» και ότι «ήρθε η ώρα του λογαριασμού», που για τους πλουτοκράτες είναι δεδομένο ότι πρέπει να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ως οι... ευνοημένοι του καπιταλισμού. Εξισώνοντας αυθαίρετα και προκλητικά - ακόμη και σ' αυτή την ιδιαίτερα βασανιστική περίοδο για το λαό - τους μεγαλοβιομήχανους με τον κάθε εργαζόμενο, σημείωσε ότι «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας με τη συνεπαγόμενη δραματική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και τη διεθνή περιθωριοποίηση της χώρας μας, θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, ενταγμένη στην γενικότερη «εκστρατεία» του ΣΕΒ για την «επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια», σηματοδότησε παράλληλα την επισημοποίηση της συνεργασίας του ΣΕΒ, όχι μόνο με τα κυβερνητικά όργανα, αλλά κυρίως με τα πιο... διαχρονικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης, με αρκετά από αυτά να πλαισιώνουν τα θεματικά «εργαστήρια» που πραγματοποιήθηκαν. Για την εγκαινίαση ενός «μηχανισμού διαρκούς διαλόγου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων». Προηγήθηκε, τον περασμένο Δεκέμβρη, η διατύπωση των 30 εμποδίων για την επιχειρηματικότητα. Οι αντίστοιχες προτάσεις του ΣΕΒ για την κατάργησή τους, αποτυπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε νομοσχέδια που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση και ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Αν και ο ΣΕΒ ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στην στήριξη των κεντρικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, δεν αφήνει στην τύχη τους και τις... λεπτομέρειες. Η εκδήλωση - με τις επεξεργασίες που παρουσιάστηκαν να χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την ΕΕ, ενταγμένες σε κοινοτικό πρόγραμμα - επικεντρώθηκε σε 6 τομείς: Υποβολή στοιχείων ενδο-ομιλικών συναλλαγών στις αρμόδιες αρχές. Ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων. Εγκριση διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. Ελεγχος ασφαλείας προϊόντων δομικών κατασκευών. Ελεγχος τήρησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε εξορυκτικές δραστηριότητες. Ελεγχος στην παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Στη σχετική, επιδοτούμενη, έρευνα, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, εξετάστηκε και το θέμα της Αδειας Κυκλοφορίας Φορτηγού Ιδιωτικής Χρήσης (ΦΙΧ) Αυτοκινήτου.

Βασικό ζητούμενο είναι ο δραστικός περιορισμός κάθε διαδικασίας και προϋπόθεσης που μπορεί να εμποδίσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ή απαιτεί χρόνο και χρήμα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν ότι είναι ο κατάλληλος καιρός, με την κατάλληλη κυβέρνηση και το κλίμα «ή θα αλλάξουμε ή θα χρεοκοπήσουμε», ώστε να σαρώσουν κάθε εμπόδιο στην κερδοφορία τους, σε κάθε τομέα. Ενδεικτικά, οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τοποθετήθηκαν, απέσπασαν στη συνέχεια θετικά σχόλια για τις παρεμβάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ