Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συνεχίζεται η πτωτική πορεία

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, εξέλιξη η οποία συνδέεται με το περαιτέρω βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, και πριν την εκδήλωση της κρίσης υπήρχαν εμφανή στοιχεία συρρίκνωσης της παραγωγής στη βιομηχανία, ωστόσο το ξέσπασμα της κρίσης εντείνει τα φαινόμενα της μείωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2011, μετρούμενη σε ετήσια βάση, σημείωσε μεγάλη υποχώρηση, 5,2%. Ειδικότερα, η μεταποιητική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,5%, η παραγωγή σε ορυχεία - λατομεία σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%, η παραγωγή ηλεκτρισμού υποχώρησε κατά 8,2% και της παροχής νερού κατά 4,8%.

Ενδεικτικό της συρρικνούμενης παραγωγικής βάσης είναι το ότι στη μεταποιητική βιομηχανία, από τους 24 συνολικά κλάδους, μόλις ένας (φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα) βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα παραγωγής του 2005. Οι υπόλοιποι 23 κλάδοι βρίσκονται κάτω, ή πολύ κάτω από τα επίπεδα της παραγωγής τους το 2005, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μείωση του ειδικού βάρους της βιομηχανίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας, όσο και τα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργούνται από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμα και ο δυναμικός κλάδος τροφίμων, όπου έχει σημειωθεί μία αξιοπρόσεκτη συγκέντρωση κεφαλαίου, βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση, καθώς τα επίπεδα παραγωγής του το Γενάρη του 2011 είναι 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, από το έτος βάσης, 2005. Στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 62 ποσοστιαίες μονάδες, στα δέρματα - είδη υπόδησης κατά 67 μονάδες, στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα κατά 11 μονάδες, στα χημικά προϊόντα κατά 23 μονάδες, στα μη μεταλλικά ορυκτά κατά 56 μονάδες, στα βασικά μέταλλα κατά 11,5 μονάδες, στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού κατά 51 μονάδες και στα έπιπλα κατά 62 μονάδες. Μοναδική εξαίρεση στο γκρίζο αυτό περιβάλλον της αποβιομηχάνισης, ο κλάδος φάρμακα και σκευάσματα, τα επίπεδα παραγωγής του οποίου είναι 55,5 μονάδες υψηλότερα από το έτος βάσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ