Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταργεί το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο

Απ' το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες από όλη τη χώρα, αρχίζει η πολιτική των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια και του μνημόνιου.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) λειτουργεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και αντιμετωπίζει, πρωτίστως, παιδιά που γεννιούνται με σοβαρές καρδιοπάθειες και πρέπει να κάνουν σοβαρές επεμβάσεις. Οπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΣΚΑΠ, λόγω της «έσχατης κατάστασης» που έχει περιέλθει το Κέντρο, θα συγχωνευτεί με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Αγία Σοφία», η οποία έχει γενική αποστολή και όχι εξειδίκευση στα χειρουργημένα με συγγενείς καρδιοπάθειες περιστατικά.

Πριν τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. Ωστόσο και η λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - καθώς ήταν πάντα υποστελεχωμένο σε προσωπικό - δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για σοβαρές επεμβάσεις στα παιδιά. Ετσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 2 καρδιοχειρουργοί που δεν μπορούν να κάνουν σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς για τέτοιου τύπου επεμβάσεις χρειάζονται τουλάχιστον τρεις καρδιοχειρουργοί. Ομως, στο ΕΚΑΣΚΑΠ μέχρι πρόσφατα ήταν ακόμα δύο επικουρικοί γιατροί που αποχώρησαν μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Επιπλέον, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι τρεις αναισθησιολόγοι γιατροί - έναντι δύο μέχρι πρόσφατα - δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Επικίνδυνη πολιτική

Γι' αυτό το λόγο, τα χειρουργεία που γίνονταν 5 μέρες τη βδομάδα, μειώθηκαν τώρα σε μία ή δύο μέρες τη βδομάδα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια λίστα 30 παιδιών με σοβαρές καρδιοπάθειες που πρέπει να εγχειριστούν στους επόμενους δύο μήνες. Ωστόσο, όμως η κυβέρνηση, μέσω των διορισμένων διοικήσεων, όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση, κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της: Αποφασίζει να συγχωνεύσει ή να συλλειτουργήσει το ΕΚΑΣΚΑΠ, που σημαίνει, ουσιαστικά τη διάλυσή του. Μάλιστα, προαλείφεται, το νοσηλευτικό προσωπικό - έστω και μειωμένο - να διασκορπιστεί σε άλλες μονάδες, παρότι είναι έμπειρο και εξειδικευμένο.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ είχε έρθει στα όρια λειτουργίας του - λόγω των ελλείψεων προσωπικού - το καλοκαίρι του 2010. Τότε σταμάτησαν οι επεμβάσεις στα νεογνά, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν παιδιά που είχαν ανάγκη για άμεσες επεμβάσεις. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με δύο Ερωτήσεις, χωρίς όμως να δοθεί ουσιαστική απάντηση.

Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί η συνειδητή - απ' την κυβέρνηση - υποβάθμιση του ΕΚΑΣΚΑΠ, που οδηγεί στη συγχώνευσή του με άλλες μονάδες του «Αγία Σοφία». Πρόκειται για μια οδυνηρή εξέλιξη για την υγεία των παιδιών, που τα οδηγεί - με μαθηματική ακρίβεια - στην αγκαλιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ