Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νομιμοποιεί την κυρίαρχη πολιτική και προπαγάνδα

Την κυβερνητική επιχειρηματολογία ενόψει της σημερινής Συνόδου νομιμοποίησε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ. Σαν να πρόκειται τα παζάρια στις Βρυξέλλες να αφορούν το συμφέρον του λαού και όχι των μονοπωλίων, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει πακέτο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με μια κάποια λύση για το ζήτημα του χρέους (...) έχει μια βάση. Σε μια διαπραγμάτευση λες κάτι θα πάρω για να δώσω»!

Για τον Αλ. Τσίπρα, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ο πρωθυπουργός «δεν όρισε τον πήχη» και «δεν αποσαφήνισε τι εννοεί θετική λύση για να πει το "ναι" στις απαιτήσεις της κυρίας Μέρκελ»!

Επί της ουσίας η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την κυβέρνηση αν αυτή κατορθώσει να αποσπάσει μια ικανοποιητική για την ντόπια πλουτοκρατία αναδιατύπωση των όρων αποπληρωμής του χρέους. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να «πουλήσει» ακριβά το «ναι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας - ταφόπλακα στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού - λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δημιουργείται ένα κλίμα για να μπορέσει την επομένη της Συνόδου Κορυφής, με τα όσα λίγα θα έχει πάρει για το ζήτημα του χρέους, να δικαιολογήσει το "ναι" στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, κι αυτό το "ναι" θα είναι οδυνηρό για τη χώρα μας, γιατί θα είναι το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο θα πετάει στα σκουπίδια ο κ. Παπανδρέου»!

Αναφερόμενος στην πρόταση για δημιουργία επιτροπής ελέγχου του χρέους ο Αλ. Τσίπρας εμπαίζοντας ανοιχτά το λαό, δήλωσε πως αν συσταθεί η επιτροπή αυτή, τότε θα «καταλάβουμε για ποιο λόγο η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού και υπερχρεώθηκε τόσο πολύ».

Οι οπορτουνιστικές θεωρίες για το χρέος και τη διαχείρισή του θα βρεθούν στο επίκεντρο και του συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα. Στην παρέμβασή του ο Γ. Δραγασάκης, στέλεχος του ΣΥΝ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προοδευτική λύση στο πρόβλημα του χρέους» κι αυτή δεν είναι άλλη από τη «διαπραγμάτευση» για τη «μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης».

Στις προτάσεις του ευρω-οπορτουνισμού ενέταξε τις παρακάτω: «Κατευθείαν δανεισμός και των κρατών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες. Κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρω-ομολόγων (...), να μετατραπεί μέρος των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας. Αναπτυξιακή ώθηση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org