Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν θα γίνουμε δούλες της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στο Σύνταγμα

Η Εφη Πετροπούλου
Η Εφη Πετροπούλου
Στην κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του Συντάγματος η Εφη Πετροπούλου μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όπου η επίθεση είναι ολομέτωπη σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η γυναίκα και οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες του εργατικού και γυναικείου κινήματος καταργούνται. Δικαιώματα, που κατακτήθηκαν και κάτω από την πίεση των κατακτήσεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτισσών, των μεταναστριών....

Οι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι εκμεταλλευόμενες και διπλά καταπιεζόμενες, όσο θα υπάρχουν εκμεταλλευτικές κοινωνίες, όσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα»...

Ντύνουν την εκμετάλλευση με το μανδύα της ισοτιμίας

«Η ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο, ντύνει με το μανδύα της ισοτιμίας της γυναίκας μέτρα τα οποία μεγαλώνουν την ανισοτιμία και την εκμετάλλευση. Τέτοια είναι οι μαζικές απολύσεις και η ανασφάλεια που πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες εργαζόμενες και φέρνουν σε απόγνωση τις εργαζόμενες μεγαλύτερης ηλικίας, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, η μερική απασχόληση, η ευελιξία, τα ωράρια-λάστιχο στο όνομα της εναρμόνισης του επαγγέλματος με την οικογένεια, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Στην πραγματικότητα καταργείται το δικαίωμα στη μόνιμη με πλήρη δικαιώματα εργασία. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στήριξαν όλα τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλείας συνεχώς αυξάνεται, πολλές νέες γυναίκες, κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας αναγκάζονται ακόμη και να υπογράφουν ότι δε θα κάνουν οικογένεια, συνεχώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις απόλυσης εγκύων, ενώ δεν τηρούνται και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας των γυναικών.

Πριν λίγους μήνες πάνω από 3.000 παιδιά βρήκαν κλειστή την πόρτα δημοτικών βρεφικών σταθμών, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικούς, με το ανάλογο πάντα τίμημα. Ακόμα όμως και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα τροφεία ολοένα και αυξάνονται.

Η ανεργία, η ημιαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλεια, βάζουν εμπόδια στο δικαίωμα των νέων ζευγαριών να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια. Υποφέρουν βλέποντας τον πενιχρό οικογενειακό προϋπολογισμό να εξανεμίζεται.

...Είναι πρόκληση να υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, σε στέγαση, ποιοτική διατροφή, Υγεία, Παιδεία και να ζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας...

Οι γυναίκες χρειάζεται να δώσουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης, να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τα αντιλαϊκά μέτρα και το μνημόνιο, την εκμετάλλευση και την ανισοτιμία, αλλά να παλέψουν για την κατάργησή τους»...

Να μπούμε στον αγώνα και στα συνδικάτα

«Να δράσουμε ώστε καμία γυναίκα στο εργοστάσιο, στο νοσοκομείο, στο σχολειό, στη γειτονιά να μην είναι ανοργάνωτη. Για να γραφτούν στα συνδικάτα οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες. Για να πρωτοστατήσουν οι γυναίκες στη δημιουργία σωματειακών επιτροπών - επιτροπών του ΠΑΜΕ - λαϊκών επιτροπών σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Από αύριο μπαίνουμε σε νέο κύκλο αγώνων. Για να αποκρούσουμε το σχέδιο κατάργησης των ΣΣΕ και την προώθηση ατομικών συμβάσεων, διεκδικώντας αυξήσεις. Για να σηκώσουμε φραγμό ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, απαιτώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να οργανώσουμε την πάλη μας και να αντιταχθούμε στη μαζική εξαθλίωση και τη φτώχεια. Στην αφαίμαξη του εισοδήματος από την ακρίβεια, από την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, την αύξηση των εισιτηρίων, τη φορολογία κλπ, διεκδικώντας τις συνολικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Να ορθώσουμε μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπου η Υγεία και όχι μόνο θα είναι ατομική υπόθεση του καθένα...

Συζητάμε με σχέδιο και καλή προετοιμασία των δυνάμεών μας, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γειτονιά τη γειτονιά, με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους μαγαζί το μαγαζί, τη νεολαία, όχι τυπικά αλλά παίρνουμε τη γνώμη τους, ακούμε τους προβληματισμούς τους, τους χρεώνουμε ευθύνη, τους βάζουμε στη μάχη.

Ριχνόμαστε στη μάχη με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε όλοι μαζί - γυναίκες και άντρες:

-- Ιση αμοιβή για ίση δουλειά.

-- Αδειες μητρότητας για όλες τις γυναίκες, μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, δυο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό στην πρόληψη, με προστασία της γυναίκας και του παιδιού.

-- Δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις.

-- Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια - δωρεάν προσχολική αγωγή.

-- Να πούμε ΟΧΙ στην κοροϊδία των ανέργων με τις "κοινωνικές επιχειρήσεις"».

Με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες μας

«Σήμερα μπαίνει πιο επιτακτικά η ανάγκη οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία να μαζικοποιήσουν το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους σπουδαστές και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Να αντιπαλέψουν την πολιτική εκείνη που θέλει γυναίκες και άνδρες σύγχρονους δούλους των εργοδοτών και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη ζωή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org