Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Κλειδώνει» το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

«Διαμαρτυρίες» του υπουργού Οικονομικών για τις «υποβαθμίσεις» από τους «οίκους αξιολόγησης». Προαναγγελίες για «αναδιάρθρωση» - κούρεμα του κρατικού χρέους

Για τη συσκότιση της πραγματικότητας, με μοναδικό στόχο τη διαμόρφωση κλίματος για την παραπέρα σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, τάχα, να αντιδικήσει με τους «αξιολογητές» της, συγκεκριμένα με τον οίκο «Μοody's».

Μετά τα παζάρια που είχαν στην Αθήνα και σε συνέχεια της «υποβάθμισης» του κρατικού χρέους που τα ακολούθησε και που πολύ έγκαιρα ήταν σε πλήρη γνώση του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, απέστειλε χτες επιστολή... διαμαρτυρίας στους επιτρόπους της ΕΕ Γιούνκερ, Ρεν, Μπαρνιέ και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τρισέ.

Η «υποβάθμιση είναι εντελώς αδικαιολόγητη», τα «επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στην ανακοίνωση δεν αιτιολογούνται από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010», αναφέρει στην επιστολή ο κυβερνητικός παράγοντας, εμφανίζεται, δηλαδή, «παραπονούμενος» για το ότι δεν πάρθηκαν υπόψη τα μέτρα στα οποία προχώρησαν για την εφαρμογή του μνημονίου και των αλλεπάλληλων «επικαιροποιήσεών» του και που ακόμη συνεχίζονται... Με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία, η κακοστημένη παράσταση «διαμαρτυρίας» παραπέμπει στο σκηνικό πολέμου που έστηναν και πέρυσι τέτοια εποχή, επίσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των αποφάσεων που ήδη είχαν δρομολογήσει.

«Είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον, μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνεται στην κυβερνητική επιστολή, αποκαλύπτοντας, άθελά τους, ότι η αντιλαϊκή κλιμάκωση δεν έχει να κάνει με «τεχνικά ζητήματα» και διαδικασίες, τις οποίες επικαλούνται μόνο για πρόσχημα και επιχειρούν να εμφανίσουν για το κύριο ζήτημα. Είτε με είτε και χωρίς τις «θετικές αξιολογήσεις» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών η επίθεση της πλουτοκρατίας εκδηλώνεται ενιαία, συντεταγμένα και στη βάση του στρατηγικού σχεδίου απέναντι στο λαό. Αποκαλυπτικό για τα χειρότερα που έχουν ετοιμάσει είναι το απόσπασμα της επιστολής με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ενημερώνει» την τρόικα για τις «αδικαιολόγητες αποφάσεις» των αξιολογητών, που «ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες», στις οποίες επιχειρούν να ρίξουν το ανάθεμα για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Για κερασάκι στην τούρτα ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο, κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των οίκων αξιολόγησης», ζήτημα που ζητά να «αντιμετωπιστεί επειγόντως σε επίπεδο Γιούρογκρουπ - Εκοφίν».

Στο στημένο παιχνίδι έδωσε συνέχεια η Κομισιόν σημειώνοντας την ανάγκη να μειωθεί η υπερβολική εξάρτηση από τις «αξιολογήσεις» και μιλώντας για τυχόν ζητήματα «σύγκρουσης συμφερόντων». Είναι απόλυτα φανερό ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο σκυλοκαυγάς για το ποια μερίδα θα πληρώσει την «ελεγχόμενη» καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Σε κοινή ανακοίνωση οι Μπαρνιέ και Ρεν δήλωσαν πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την ανάγκη για «καλύτερες ρυθμίσεις» σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.

Συνάντηση Παπούλια - Προβόπουλου

Η πολεμική ατμόσφαιρα συντηρείται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Στο πλαίσιο συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο τραπεζίτης δήλωσε ότι «δε θα πρέπει να κρατάμε ούτε μεγάλο, ούτε και μικρό καλάθι», κατεβάζοντας έτσι κάθετα τον πήχη της αισιοδοξίας που πρωτοσήκωσε η κυβέρνηση σχετικά με το «συνολικό σχέδιο» που μαγειρεύουν για τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Είναι απόλυτα φανερό ότι το ενδεχόμενο «αναδιάρθρωσης» - επιμήκυνσης, η καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι, ανεξάρτητα και από το εύρος της ενδεχόμενης στήριξης μέσω των ευρωενωσιακών μηχανισμών διάσωσης. Μόνο για «ενδεχόμενο» και μόνο για «επικουρικό χέρι βοήθειας από τις Βρυξέλλες» έκανε λόγο ο επικεφαλής του εδώ παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι τα «προβλήματα» θα τα λύσουν «εδώ», δηλαδή με τη σφοδρή κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σχετικά με τη συγκέντρωση στο χρηματοπιστωτικό κλάδο δήλωσε ότι είναι χρονιά ανακατατάξεων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ