Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Στο σφυρί» δέκα δημόσιες επιχειρήσεις

Πέντε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και ακόμα πέντε που θα μπορούσαν να παίξουν  σημαντικό ρόλο στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δωρίσει στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου

Μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί, η παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, που κόστισε στον ελληνικό λαό δεκάδες τρισεκατομμύρια, στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου
Μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί, η παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, που κόστισε στον ελληνικό λαό δεκάδες τρισεκατομμύρια, στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Συνολικά, 10 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς έχει θέσει ως στόχο να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο 2001. Από τις επιχειρήσεις αυτές, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι πέντε αποτελούν χωρίς αμφιβολία επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες πέντε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, με προεξάρχουσα την Ανώνυμη Εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ), που διαχειρίζεται το σύνολο της τεράστιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Βέβαια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το βιώνουμε εδώ και μια δεκαετία, στη συγκεκριμένη όμως χρονική στιγμή, ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το ξεπούλημα του συνόλου του ενεργειακού τομέα και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην οικονομική και κοινωνική ζωή, επιπτώσεις, οι οποίες με βεβαιότητα αναφέρουμε, πως μελλοντικά θα λάβουν απροσδιόριστες διαστάσεις. Ενόψει της «απελευθέρωσης» και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να καταγράψουμε, όσα περισσότερα μπορούμε για το θέμα αυτό.

Ο τομέας της ενέργειας

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, «κωδικοποιώντας» τους στόχους του υπουργείου για το τρέχον έτος, κατέταξε ως πρώτη προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Ταυτόχρονα ανακοίνωνε ότι υπογράφτηκε η υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των επιλεγόντων πελατών ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς από τις 19 του Φλεβάρη. Οι επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή αυτοί που θα μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι 6.500 και το ποσοστό κατανάλωσης αντιπροσωπεύει το 34% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Οι παραπάνω αριθμοί που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρονται για να αποδειχτεί ακόμα μια φορά πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δε γίνεται για το «καλό του ελληνικού λαού», αλλά για μια «χούφτα» μεγαλοσχήμονες ιδιώτες.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του Ιούνη, η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ από τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία παρουσίας της στους «θεσμικούς επενδυτές», δηλαδή στους μεγαλοτζογαδόρους των χρηματιστηρίων. Για να είναι δελεαστική, όμως, η αγορά πακέτων μετοχών της ΔΕΗ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης μια σειρά διαδικασιών, που όλες θα καταλήγουν στην αύξηση των κερδών της επιχείρησης. Σ' αυτό το κείμενο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτομερείς αναφορές για το πώς θα επιτευχθεί η μεγιστοποίηση των κερδών της ΔΕΗ, με βάση το νέο «οργανόγραμμα» που έχει εκπονήσει η διοίκηση της Επιχείρησης. Ο ποσοστιαίος στόχος όμως έχει ανακοινωθεί από το διοικητή της ΔΕΗ Δ. Παπούλια, ο οποίος έχει ανακοινώσει πως τα κέρδη της ΔΕΗ μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά 2.250%! Μπορεί να φαντάζει εξωφρενικό το ποσό, για το μεγάλο κεφάλαιο, όμως, όλα είναι εφικτά. Οσο εξωφρενικοί ακούγονται οι στόχοι κερδοφορίας της ιδιωτικής τότε ΔΕΗ, τόσο εξωφρενικές θα είναι και οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Μετά από την παραχώρηση του 48% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση, έχει βάλει πλώρη για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ομίλου σε ξένο «στρατηγικό εταίρο». Εδώ, ο όρος «στρατηγικός εταίρος» χρησιμοποιείται για «λαϊκή κατανάλωση» και στην ουσία δε σημαίνει τίποτα άλλο από το προσδέσιμο του γιγαντιαίου - για τα δεδομένα της χώρας - ομίλου στα συμφέροντα κάποιας μεγαλύτερης ξένης επιχείρησης. Μαζί με τα τεράστια κέρδη των ΕΛ.ΠΕ., θα χαθεί και ο όποιος έλεγχος και παρέμβαση μπορεί να έχει το κράτος στον τομέα της διύλισης και των πετρελαιοειδών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ασφάλεια της χώρας όσο και για την τιμολογιακή πολιτική στα καύσιμα. Η πρόσφατη πετρελαϊκή «κρίση» που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αναγκαιότητας για τη διατήρηση του ελέγχου στον τομέα των καυσίμων από το δημόσιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των ΕΛ.ΠΕ., αυτή την περίοδο αξιολογούνται οι προτάσεις των ξένων «στρατηγικών εταίρων» για τη σύναψη «συμμαχίας». Εγκυρες, όμως, πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος «ξένος» «στρατηγικός σύμμαχος», μπορεί να έρχεται από πολύ... μακριά, όσο απέχει ο Ασπρόπυργος από την Ελευσίνα! Αυτές οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, αναφέρουν ότι ο Ομιλος Λάτση με την ΠΕΤΡΟΛΑ, είναι ένας από τους πιθανότερους «στρατηγικούς εταίρους» των ΕΛ.ΠΕ. Τώρα το πόσο σχέση έχει η δυναμικότητα της ΠΕΤΡΟΛΑ με αυτή των ΕΛ.ΠΕ., είναι ένα ζήτημα, σε μια τέτοια περίπτωση, όμως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), αφού πρώτα παρέδωσε τα «φιλέτα», δηλαδή τα αστικά δίκτυα φυσικού αερίου σε ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις (Italgas, Shell Sinergy), αλλά και το «εξ οφιτσίου» δικαίωμα στον Κοπελούζο να είναι προμηθευτής μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, όταν «απελευθερωθεί» και αυτή η αγορά, τώρα, αναζητά «στρατηγικό επενδυτή» ή και την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Από τη στιγμή, όμως, που σχεδόν το 35% της ΔΕΠΑ ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και με την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον Αρ. Βακιρλή που διετέλεσε στέλεχος για περισσότερα από 15 χρόνια στα ΕΛ.ΠΕ., η τύχη της φαίνεται περισσότερο να καθορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από αυτή των ΕΛ.ΠΕ. που σημειωτέον θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ.

Αποφασισμένη, να «ξεμπλέκει» και με τη ΛΑΡΚΟ, φέρεται η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλεχθεί, είτε δηλαδή μέσω της μετοχοποίησης, είτε με τη μέθοδο της πώλησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ, που είναι από τις μοναδικές επιχειρήσεις στο είδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (μόνο στη Φινλανδία παράγεται νικέλιο), φέτος αναμένεται να έχει κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών. Οπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, η ΛΑΡΚΟ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και όσα λέγονται από την κυβέρνηση, δεν ευσταθούν. Αντιθέτως, εντός του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί και το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ναυπηγεία και τράπεζες

Μέσα σε τέσσερις μήνες από σήμερα, θα πρέπει να έχει κλείσει και το ζήτημα της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του τελευταίου ναυπηγείου υπό δημόσιο έλεγχο και μεγαλύτερου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισπεύσει τις διαδικασίες και η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Η πώληση του ναυπηγείου θα συνοδευτεί από την απόλυση 600 και πλέον εργαζομένων, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής θα «προικοδοτηθεί» με αναθέσεις εργασιών ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Πολλά δισεκατομμύρια δραχμές πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την εξυγίανση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ), η οποία μετά από την παραχώρηση πέρυσι ενός πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, αποφασίστηκε να τεθεί εξ ολοκλήρου στο «σφυρί». Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αναζητεί ιδιώτη για την πώληση του συνόλου της. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όπου η ΕΤΒΑ κατέχει το 51%. Εκτός από την απεμπλοκή της από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΤΒΑ παραδίδει και όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της χώρας στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα.

Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα έχουν πλέον στα χέρια τους το σύνολο της τεράστιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για να τη μοιράσουν στους ιδιώτες. Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, θα οδεύσουν προς το Χρηματιστήριο, όπως και τα Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα που θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας. Προς το Χρηματιστήριο κινούνται, τέλος, και η Κεντρική Αγορά Αθηνών, αλλά και οι Ελληνικές Αλυκές.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παρατηρήσεις» και ενδιαφέρον για εξαγορές(2010-04-14 00:00:00.0)
Παράταση στην ολοκλήρωση του σκανδάλου(2003-01-16 00:00:00.0)
«Χέρι - χέρι» και σχέσεις με ισχυρούς δεσμούς!(2002-10-13 00:00:00.0)
Από τη λίστα του 2001 στη λίστα του 2002!(2001-07-29 00:00:00.0)
«Πωλητήριο» για δέκα επιχειρήσεις(2001-01-10 00:00:00.0)
Και τώρα το 49% στους ιδιώτες(2000-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ