Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι στην ίδρυση Εφετείου στη Λαμία

Τέλος, παίρνει το σίριαλ με την ίδρυση ή μη Εφετείου στη Λαμία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας οριστικά ακύρωσε το σχετικό ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ (79/2001) αναφέρεται ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος απέκλινε αναιτιολόγητα από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Στο Εφετείο της Λαμίας θα υπάγονταν τα Πρωτοδικεία των Λαμίας, Αμφισσας και Ευρυτανίας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για το Εφετείο Λαμίας υπήρξε γνωμοδοτική απόφαση και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία τάχθηκε κατά της ίδρυσης, επικαλούμενη μια σειρά λόγους, (λίγες υποθέσεις, έλλειψη δικαστών κλπ.). Η υπόθεση είχε πάει στην Ολομέλεια, κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την πρώτη φορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου είχε κριθεί παράνομο, ενώ τη δεύτερη που επανεισήχθη στο θερινό τμήμα κρίθηκε νόμιμο. Επακολούθησε προσφυγή εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμφισσας και τελικά, το ΣτΕ το ακύρωσε οριστικά, με το σκεπτικό ότι απέκλινε από τη γνωμοδοτική απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ θεώρησε ανακριβείς και αόριστους τους ισχυρισμούς που προβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδρυση του Εφετείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ