Κυριακή 6 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει τον αντεργατικό πόλεμο

Καθολικό πόλεμο κατά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου σηματοδοτούν το πλαίσιο του τρόμου που περιέγραψε με όσα είπε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Με ψυχρότητα εκτελεστή προειδοποίησε το λαό ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος (...) Η διαδρομή είναι δύσκολη, πονάει και έχει θυσίες», προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής με την επιβολή νέων αντιλαϊκών πακέτων μέτρων και διαρθρωτικών ανατροπών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ένα κράμα άκρατης κινδυνολογίας, εκβιαστικών ψευτοδιλημμάτων και ψευδεπίγραφων υποσχέσεων, με στόχο την υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Υποστήριξε ότι αν δε συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης, θα επανέλθει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Επιχείρησε να αποδώσει τη διόγκωση του χρέους στην πολιτική της ΝΔ, για να κρύψει ότι είναι απόρροια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ακολουθούν εναλλάξ οι εταίροι του δικομματισμού ενισχύοντας το ντόπιο κεφάλαιο. Προσπάθησε να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στους εργαζομένους για «καλύτερες μέρες».

Βάρος στη χειραγώγηση του λαού

Η κυβέρνηση, έχοντας αναγάγει σε ορόσημο των εξελίξεων για την «πορεία της χώρας» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη, ρίχνει όλο το βάρος στη χειραγώγηση των εργαζομένων, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη «συνολική λύση» που προωθείται στους κόλπους της ΕΕ, βάσει του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» και των νέων διαρθρωτικών αλλαγών που το συνοδεύουν, για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει σαν «μονόδρομο» τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η «αγωνία» που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα των «διαπραγματεύσεων» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση των επιτοκίων δανεισμού, δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ανεξάρτητα των αποφάσεων της Συνόδου «η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα» και θα είναι αποφασισμένη να το υλοποιήσει. Ανέφερε ότι το «χρέος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» και ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε «οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν», αποδεικνύοντας ότι και στη Σύνοδο Κορυφής είναι έτοιμος να προσυπογράψει τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ μέσω του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

«Θα ακούσουμε καλέσματα να εγκαταλείψουμε την μεγάλη μας προσπάθεια. Και θα ακούσουμε πολλούς να λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε (...) Εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι οι «διαπραγματεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης δε γίνονται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για να εξασφαλίσει η ελληνική πλουτοκρατία περισσότερα κεφάλαια, φτηνότερο δανεισμό και καλύτερους όρους ανταγωνισμού απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Το κάλεσμα «συστράτευσης» του Γ. Παπανδρέου προς το λαό, στη «μεγάλη πατριωτική προσπάθεια» που κάνει η κυβέρνηση για να «σώσει τη χώρα», αποτελεί το δόλωμα για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Τον ίδιο στόχο είχαν οι αναφορές περί «ανάκαμψης της οικονομίας», οι κάλπικες υποσχέσεις ότι οι «θυσίες θα πιάσουν τόπο» και ότι «θα υπάρξει αναδιανομή του πλούτου» μέσω της στήριξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Η «ανάκαμψη» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός προϋποθέτει την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών και περνάει πάνω από την ισοπέδωση κάθε λαϊκής κατάκτησης, αφού θα γίνει στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που προσπάθησε να κρύψει ο πρωθυπουργός είναι ότι ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη αυτή θα είναι αναιμική. Τα οφέλη της θα τα καρπωθεί μια χούφτα κεφαλαιοκράτες και στη συνέχεια θα έρθει νέα βαρύτερη κρίση που θα πληρώσει και πάλι ο λαός.

Μπαράζ υποκρισίας

Την καθυπόταξη και παραπλάνηση του λαού ήρθε να υπηρετήσει και η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Π. Ράσμουσεν ενόψει της συνεδρίασης του ΕΣΚ, που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στην Αθήνα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος «σοσιαλιστής» επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ υποκρισίας, με στόχο να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και να συγκαλύψουν ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σε πλήρη σύμπλευση με τους συντηρητικούς της Ευρώπης τσακίζουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα προς όφελος των μονοπωλίων. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Π. Ράσμουνσεν τάχθηκαν υπέρ ενός «εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρώπης», επιδιώκοντας να κρύψουν ότι οι προτάσεις τους κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή με τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και έχουν στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να προσφέρουν καμία συναίνεση στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς της συμμάχους. Πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να αντιταχθούν στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Π. Θ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστικοποιεί το νέο πακέτο μέτρων(2011-11-30 00:00:00.0)
Μόνη έγνοια η λαϊκή αντεπίθεση(2011-03-01 00:00:00.0)
Κοροϊδία με «διαφάνεια» για να ενταθούν τα μέτρα(2011-01-18 00:00:00.0)
Ο «μηχανισμός» εργαλείο για νέες ανατροπές(2010-12-21 00:00:00.0)
Ενιαία στρατηγική απέναντι στον εχθρό λαό(2010-09-14 00:00:00.0)
Μέσω... διαφωνιών συμφωνεί στις αναδιαρθρώσεις(2005-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ