Κυριακή 6 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη η ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Δήλωση του Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, που συνοψίζει την εμπειρία από την επίσκεψη στην Αίγυπτο

Ο Γ. Τούσσας σημειώνει: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στους λαϊκούς αγώνες, καταδίκασε την καταστολή που οδήγησε στο θάνατο εργαζομένων στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία και στις άλλες αραβικές χώρες, στους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη χρησιμοποίηση του στρατού σε βάρος των διαδηλωτών στη Λιβύη. Καταγγέλλει τα σχέδια ανοιχτής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική, με το πρόσχημα της "αποκατάστασης της δημοκρατίας στις αραβικές χώρες".

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, οι αντιθέσεις, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, καθώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων στην περιοχή, γεννούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Εχουν στο στόχαστρό τους τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γενικότερα τον ορυκτό πλούτο και τους υδάτινους πόρους της περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς πρώτων υλών και εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Από τους βασικούς στόχους των ιμπεριαλιστών είναι ο αστικός εκσυγχρονισμός των αστικών καθεστώτων της περιοχής τόσο στην οικονομική βάση, όσο και στο εποικοδόμημα, για να εξασφαλίσουν κατά το δυνατό σταθερή βάση για την εξάπλωση των μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές της περιοχής.

Η πείρα που συγκεντρώνεται από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώθηκε σε αυτές τις χώρες είναι πολύτιμη για τη δράση του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο προλεταριακός διεθνισμός, η αλληλεγγύη, αποτελεί πολύτιμο όπλο του κομμουνιστικού κινήματος. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη η ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, η ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, πάλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία, βασική προϋπόθεση για να ηττηθούν ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ