Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Τα 340 δισ. ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν! Θα "κουρευτούν"», θα επιμηκυνθούν και θα επανατιμολογηθούν. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε κι εμείς αυτή τη δουλειά. Ο πρωθυπουργός πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι το στοίχημα της διάσωσης θα το κερδίσει εδώ μέσα και όχι εκεί έξω! Μόνον αν εμείς οι ίδιοι αποδείξουμε, σε εαυτούς και αλλήλους, ότι είμαστε ικανοί να αναδεχθούμε ένα νέο καθεστώς μακροπρόθεσμων εγγυήσεων, θα μας εμπιστευθεί και πάλι τα κεφάλαιά της η διεθνής αγορά» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ: «Μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση στην περίοδο 2012-2015 (...) η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει το ποσό αυτό, περικόπτοντας δαπάνες ύψους 14 δισ. ευρώ, αλλά και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα κατά 8 δισ. ευρώ (...) Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ληφθεί, εξαντλώντας τα όρια αντοχής πολλών κοινωνικών ομάδων. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να επιβάλει νέους φόρους, ούτε να περιορίσει οριζόντια τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, είναι βέβαιο ότι και μειώσεις αποδοχών θα υπάρξουν, αν και όχι οριζόντιου χαρακτήρα, μέσω π.χ. του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και νέοι φόροι, μέσω π.χ. της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που προβλέπεται από το φθινόπωρο» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ: «Ενώ λαοί ολόκληροι και τομείς της οικονομίας υποφέρουν ακόμη από τη διεθνή οικονομική κρίση (...) ο χρηματοπιστωτικός τομέας, και πιο συγκεκριμένα τα αγαπημένα του hedge funds ακμάζουν ξανά. Στους τελευταίους 6 μήνες του 2010, περίοδο κατά την οποία εντείνεται η λιτότητα που πνίγει τους λαούς του αναπτυγμένου κόσμου και οι υψηλές τιμές των τροφίμων οδηγούν στην πείνα και την εξέγερση, τα επενδυτικά αυτά σχήματα - υψηλών κινδύνων και αποδόσεων - προσέφεραν, σύμφωνα με τον βρετανικό "Guardian", στους πλούσιους πελάτες τους κέρδη 129 δισ. δολαρίων (...) τα 10 μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη εμφάνισαν, μάλιστα, σε αυτό το διάστημα κέρδη 28 δισ. δολαρίων (...) Ποσό το οποίο, σύμφωνα με τους χθεσινούς "Financial Times", ξεπερνά τα συνολικά κέρδη των Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays, HSBC στην ίδια περίοδο (26 δισ. δολάρια), 6 δηλαδή εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ