Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Διεργασίες και ανταγωνισμοί ενόψει των Συνόδων

Ανησυχία προκαλούν οι δυσκολίες που συνεπάγονται για τη διαχείριση της κρίσης οι νομοτέλειες του καπιταλισμού

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι ενιαία και ανεξάρτητη από τα δημοσιονομικά προβλήματα κάθε κράτους - μέλους. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική, με το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας
Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι ενιαία και ανεξάρτητη από τα δημοσιονομικά προβλήματα κάθε κράτους - μέλους. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική, με το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας
Την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη ΕΕ και το ΔΝΤ στον πόλεμο που ενιαία διεξάγουν ενάντια στο λαό επιβεβαίωσε, χτες, με δηλώσεις της η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Ατκινσον, κάνοντας λόγο για διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους».

Σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει» και πως «για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «οι επαφές του κ. Στρος - Καν με τον κ. Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα». Επανέλαβε δε ότι «το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί, όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά στην ατζέντα των επικείμενων Συνόδων Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», πρότεινε έναν ακόμα μηχανισμό για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, με τη θέσπιση τριετούς «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας που θα προσφεύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Κάτι τέτοιο, λέει, θα έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για όλες τις πλευρές, «για τις χώρες που χορηγούν τη βοήθεια, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και για τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια του ESM». Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε την πρόταση Βέμπερ.

Ενδεικτική, εξάλλου, της ανισομετρίας και των αντιθέσεων που μαίνονται στην ΕΕ είναι η κριτική που ασκούν στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ και οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και Ρομάνο Πρόντι.

Σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Financial Times» ισχυρίζονται ότι «η Ευρώπη πράγματι χρειάζεται πιο αποτελεσματική οικονομική διακυβέρνηση, αλλά αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή υπάρχει μία ποικιλία οικονομικών μοντέλων στην Ευρώπη, που περιλαμβάνουν χώρες με χαμηλή φορολογία και υψηλή κατανάλωση και χώρες με υψηλή φορολογία και χαμηλή κατανάλωση».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η αρμοδιότητα (της οικονομικής διακυβέρνησης) πρέπει να είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μίας κλίκας δύο ή τριών χωρών που επιβάλλει το μοντέλο της στις άλλες χώρες».

Ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης

Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί εκφράζονται μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου και στο εσωτερικό της ίδιας της Γερμανίας, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να θεωρεί λανθασμένη τη στρατηγική της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ζητά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη χορήγηση βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες, την εξέταση προσεκτικών μέτρων για την έκδοση ευρωομολόγων και την ανακούφιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την επαναγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Ο ίδιος λέει ότι «ούτε ένα στοιχείο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας δεν είναι κατάλληλο για να σταματήσει η ευρωπαϊκή κρίση, η οποία δεν είναι τόσο κρίση του νομίσματος όσο κρίση που προκαλείται από την οικονομική αστάθεια σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, το χαρτί της φορολόγησης των οικονομικών συναλλαγών σε χρηματιστήρια και τράπεζες ρίχνει στο τραπέζι της Συνόδου στις 11 Μάρτη η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας από τη μια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τη φιλομονοπωλιακή πολιτική τους και από την άλλη να επιβάλουν στους ιδιώτες μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνέπειες που θα έχει η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου.

Σύμφωνα, τέλος, με μελέτη της «Deloitte Research» για τις «Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011», τα περισσότερα αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη και το μέγεθος τυχόν δημοσιονομικών προβλημάτων, προχωρούν σε «διαρθρωτικές αλλαγές», επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, επιβεβλημένη από την επιθετικότητά του στη σκακιέρα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ