Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες αυταπάτες σκορπάνε ΣΥΝ και ΚΕΑ

Η «ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού» φταίει για την κρίση και όχι βέβαια η εξουσία των μονοπωλίων, που πρέπει να ανατραπεί

Ενα άλλο «μείγμα πολιτικής» προτείνει και η ηγεσία του ΣΥΝ σαν διέξοδο απ' την κρίση, για τα οποία, όπως λέει, δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός αλλά η μορφή διαχείρισης και συγκεκριμένα η «ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού», όπως ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες.

Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει του διεθνούς συνεδρίου του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στις 10 - 12 Μάρτη στην Αθήνα με θέμα το δημόσιο χρέος. Απ' τη σκοπιά της διαχείρισης του συστήματος οι προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΥΝ όχι μόνο δεν αποτελούν διέξοδο, αλλά «σιγοντάρουν» τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ, απομονώνοντας την Ελλάδα απ' τα τεκταινόμενα στην ΕΕ και συσκοτίζοντας ότι το μνημόνιο πηγάζει από μια καλά επεξεργασμένη ευρωενωσιακή στρατηγική προς όφελος των μονοπωλίων, την εξουσία των οποίων αφήνει στο απυρόβλητο, ζητά «άμεση απεμπλοκή» απ' αυτό με «ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναδιανομής του πλούτου, δίκαιης κατανομής των βαρών».

Θέλοντας τη λαϊκή συνείδηση αποπροσανατολισμένη και εγκλωβισμένη σε λογιστικού τύπου αναζητήσεις που επικαλύπτουν το κύριο, ότι ο λαός δε χρωστά δεκάρα σε κανένα και δεν πρέπει να αναγνωρίσει ένα χρέος που δεν είναι δικό του, η ηγεσία του ΣΥΝ θέτει ως άμεσο στόχο τη «σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους». Κι αυτό, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου «να διασαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, οι αιτίες και οι ανάγκες που επέβαλαν τη σύναψή του ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και τη χρήση του κάθε δανείου και τα αποτελέσματά του».

Σ' αυτό το πνεύμα, προανήγγειλε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει απ' τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση σχετικής επιτροπής «ώστε να γίνει ένας πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος του χρέους που έχει συσσωρευτεί, μεγάλο μέρος του οποίου κατά τη γνώμη μας είναι και άδικο και παράνομο».

Τρίτος στόχος για τον ΣΥΝ είναι η «αναδιαπραγμάτευση του χρέους». Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και τη λαϊκή κινητοποίηση, ώστε να αποτελέσει αυτή μοχλό πίεσης στα χέρια μιας κυβέρνησης που εκπροσωπεί το κεφάλαιο για να πετύχει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής δανείων, που πάρθηκαν για να ενισχύσουν την κερδοφορία του.

Οπως είπε, «στόχος πρέπει να είναι όχι μία μερική και βραχύβια ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους, αλλά η απεμπλοκή της χώρας μας από την παγίδα του χρέους και από τον φαύλο κύκλο χρέος - λιτότητα - ύφεση. Και η μέθοδος που προτείνουμε εμείς είναι η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η αναδιαπραγμάτευση αυτή «μπορεί να γίνει με ένα συνδυασμό μεθόδων και πρακτικών» που θα βρεθούν και στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου του ΚΕΑ.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση σαν «παραδομένη», «εθελόδουλη» και «αδύναμη διαπραγματευτικά», απαλλάσσοντας αυτήν και την ντόπια πλουτοκρατία από τις πρωταγωνιστικές ευθύνες που έχουν για το πετσόκομμα του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ