Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεκδικεί ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου

Πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας εγκαλεί την κυβέρνηση για ασυνεννοησία!

Να «σπρώξει» την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, επιχειρεί με κάθε τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη συναίνεσή της στην προώθηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

Μ' αυτό το στόχο, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει την οποιαδήποτε, έστω και δημαγωγική, κριτική στα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου, ενώ εμφανίζεται να ανησυχεί για την «έλλειψη συντονισμού» που - όπως ισχυρίζεται - παρουσιάζει η κυβέρνηση. Σε ρόλο άτυπου συντονιστή του κυβερνητικού σχήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διαπίστωσε χθες ότι «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι σκορποχώρι», με αφορμή τις δήθεν διαφορετικές φωνές που ακούγονται για το ζήτημα της συνταγματικής δέσμευσης για τη μείωση του χρέους.

Επικαλούμενος χθεσινή συνέντευξη του Γ. Ραγκούση, στην οποία τάσσεται υπέρ της συνταγματικής εγγύησης για το θέμα του χρέους, ο Γ. Μιχελάκης υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες η συνταγματική κατοχύρωση του θέματος ήταν ανώριμη και ανεπίκαιρη, για να καταλήξει ότι «πρόκειται περί θιάσου, όχι περί κυβέρνησης».

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ ανησυχεί για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τη διογκούμενη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, να «χαλαρώσει» τους ρυθμούς στην υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται από κοινού με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να εμφανιστεί απέναντι στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους ότι δημιουργεί το παραμικρό εμπόδιο, έστω και σε επίπεδο κλίματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ρίξει τους τόνους γύρω από την πρόταση - πυροτέχνημα για παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου, παραπέμποντας το όλο θέμα στην ευθιξία του υπουργού να παραιτηθεί.

Επίσης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και θα προτιμούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο δίχως καθυστερήσεις και παλινωδίες. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι «τα σενάρια αυτά διακινούνται από την κυβέρνηση ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά από την αδιέξοδη πολιτική της».

Εγνοια για την πλουτοκρατία

Επί της ουσίας η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τη «συνολική λύση» που προωθείται στην ΕΕ προς όφελος των ευρωμονοπωλίων, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία μήπως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν ικανοποιήσουν τις καπιταλιστικές αγορές! «Οτι θα υπάρχει μια λύση τέλος Μαρτίου (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ), θα υπάρξει. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η λύση θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ή θα είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά (στον Αθήνα 9,84) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την πρώτη κατεύθυνση - ότι επίκειται κάποιος συμβιβασμός - χωρίς όμως να είναι η βιώσιμη λύση που θέλουν και οι οικονομίες και οι αγορές».

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι η θέση του κόμματός του είναι πιο προωθημένη από τη θέση της κυβέρνησης για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 5% τα επόμενα χρόνια, λέγοντας: «η στόχευσή μας πρέπει να είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του κόμματός του με την συνταγματική κατοχύρωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με το επιχείρημα ότι αρκεί το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ