Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Σε ρόλο «φιλάνθρωπου» οι ληστές του πλούτου

Η προώθηση των ΣΔΙΤ σε κοινωνικούς και προνοιακούς τομείς και η κατάρτιση νέων ανέργων αναδείχθηκαν ως εργαλεία κερδοφόρας εξόδου από την κρίση

Τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και τη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συνδικάτα και άλλες εθελοντικές οργανώσεις ως βασικά εργαλεία κερδοφόρας εξόδου του καπιταλισμού από την κρίση ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στο 3ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Οπως τονίστηκε και στο χτεσινό συνέδριο, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το 2020, αφού συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στελέχη ευρωπαϊκών ελληνικών επιχειρήσεων και κρατών υπογράμμισαν πως σε συνθήκες κρίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δείξουν ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό προσωπείο και να ενσωματώσουν αυτές τις πρακτικές στους εθνικούς στόχους.

«Οι λύκοι να φυλάνε τα πρόβατα»

Οι δράσεις των επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι: Προγράμματα εθελοντισμού εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Συνεργασίες κράτους - επιχειρήσεων - μη κυβερνητικών οργανώσεων για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Προγράμματα κατάρτισης νέων και πρακτική άσκηση νέων πτυχιούχων. Υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. Εν ολίγοις, οι μόνοι υπαίτιοι για τη ληστεία των παραγωγών του πλούτου - το καπιταλιστικό κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι - συμπράττουν για να καταλαγιάσουν τις συνέπειες αυτής της ληστείας, όπως είναι η λαϊκή εξαθλίωση και η αγανάκτηση, και να συνεχίσουν να κερδίζουν σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών.

Σε αυτά τα πλαίσια, η υπουργός Εργασίας κάλεσε: Αυτούς που απολύουν να βελτιώσουν το προφίλ τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους αναπτύσσοντας προγράμματα κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, επιχειρηματικής συμβουλευτικής, αλλά και προσλαμβάνοντας «άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω ιδιαιτεροτήτων»... Αυτούς που εμπορεύονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τη στέγη, την Υγεία, την Εκπαίδευση, αποκλείοντας χιλιάδες εργαζόμενους και τα παιδιά τους, να αναλάβουν δράσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης και πρόσβασης σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής (δράσεις για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ.)... Αυτούς που μειώνουν μισθούς και ευθύνονται για την ανεργία, να στηρίξουν φτωχά νοικοκυριά «για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών»...

Οπως παραδέχτηκαν κάποιοι κρατικοί παράγοντες ευρωπαϊκών κρατών, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ενισχύει την παραγωγικότητα της εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ