Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός ξένων υπηκόων

Πάνω από 200 Ελληνες επαναπατρίστηκαν με τρεις πτήσεις «C 130»

Με το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο, το ΥΘΥΝΑΛ, να αρνείται κάθε ευθύνη για την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων που επιβαίνουν στα ελληνόκτητα πλοία, συνεχίστηκε και χτες ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και την κινέζικη κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό 15.000-20.000 Κινέζων από λιμάνια της Λιβύης προς την Κρήτη, «η ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών αυτών ανήκει αποκλειστικά στον πλοίαρχο και στην εταιρεία».

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στον απεγκλωβισμό των Κινέζων και άλλων υπηκόων από τη Λιβύη είναι οι «Μινωικές Γραμμές», με το «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ», ενώ από σήμερα «επιστρατεύεται» και το πλοίο της «EUROPA PALACE», το οποίο θα αναχωρήσει για Λιβύη μόλις καταπλεύσει από Ιταλία στην Πάτρα.

Ακόμα, η εταιρεία ΑΝΕΚ έχει δρομολογήσει τα πλοία της «OLYMPIC CHAMPION», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και «HELLENIC SPIRIT», η εταιρεία HSW (θυγατρική πλέον της ΑΝΕΚ, δηλαδή του Γ. Βαρδινογιάννη) έχει στείλει στη Λιβύη τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ», ενώ από χτες δρομολογήθηκε και το «ΙΟΝΙΑΝ ΚΙΝΓΚ» του Γ. Αγούδημου.

Ηδη τα πλοία «HELLENIC SPIRIT» και «OLYMPIC CHAMPION» προχτές, προερχόμενα από το λιμάνι της Βεγγάζης, μετέφεραν στο λιμάνι του Ηρακλείου 4.500 ξένους υπηκόους από τη Λιβύη, κυρίως Κινέζους και από χτες το μεσημέρι βρίσκονται ξανά στο λιμάνι της Βεγγάζης. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, προερχόμενο από τη Βεγγάζη, το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Από χτες το πρωί στο λιμάνι Ρας Λανούφ της Λιβύης βρίσκεται και υπερήλικο και αποδεδειγμένα υποσυντήρητο πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ».

Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό Τύπο, «η βρετανική εφημερίδα Lloyds List, επικαλούμενη μεσίτες, υπολογίζει ότι το ελάχιστο ημερήσιο κέρδος για κάθε ένα από τα ελληνικά επιβατηγά - οχηματαγωγά ανέρχεται στα 250.000 ευρώ», ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν το ίδιο ποσό στα 344.370 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες που ζήτησαν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι με τις τρεις πτήσεις των «C 130» που έγιναν προχτές καλύφτηκαν όλα τα έως τώρα αιτήματα. Με τις τρεις πτήσεις έφτασαν στην Ελλάδα από την Τρίπολη 88, 83 και 59 άτομα αντίστοιχα, ανάμεσά τους και ένας τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας που είχε χτυπηθεί από πυροβολισμούς στον ώμο και στο πόδι.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στους δέκα Ελληνες που βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στη Λιβύη, οι οποίοι, μαζί με συναδέλφους από άλλες χώρες, κάνουν έκκληση να σταλεί αεροπλάνο. Οι εγκλωβισμένοι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπολογίζονται στους 600.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ