Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Εταιρείες - φασόν στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα στρατηγικού τομέα προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Το σφιχτό εναγκαλισμό και την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των ιδιωτών προωθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χτες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναγγέλλοντας ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων και «κοινοπρακτικά σχήματα» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφέρθηκε στα χρέη των εταιρειών του κλάδου, καταμερίζοντάς τα ως εξής: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) 1,2 δισεκατομμύρια, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία 700 εκατομμύρια και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 100 εκατομμύρια. Με όχημα αυτά τα χρέη, η κυβέρνηση προωθεί την ολοκληρωτική παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στους ντόπιους πλουτοκράτες και τα ξένα μονοπώλια, καθώς εκτός από την ΕΕ, ενδιαφέρον γι' αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα έχουν δείξει και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμυντική βιομηχανική μας βάση μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Οδηγιών», υποστηρίζοντας συνολικά ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να υπάρξουν συμπαραγωγές για τη δημιουργία σύγχρονων αμυντικών προϊόντων και στρατηγικών συνεργασιών».

Επί της ουσίας, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών συστημάτων παραγωγής είτε όπλων, είτε άλλων εξαρτημάτων που έχουν σχέση με τον ευρωστρατό και με τις Ενοπλες Δυνάμεις, με στόχο να γίνει η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριες επιχειρήσεις, που είναι στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, θα μετατραπούν ακόμα περισσότερο σε εταιρείες φασόν, παρά τις τεράστιες παραγωγικές τους δυνατότητες και το εξειδικευμένο προσωπικό τους.

Εξειδικεύοντας αυτή την πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ΕΑΒ μπορεί να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών του ιδιωτικού τομέα μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα και να συνεργαστεί και με τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ», δείχνοντας ταυτόχρονα τον προσανατολισμό που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία συνδέει ολοένα και περισσότερο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και του ΝΑΤΟ, στους σχεδιασμούς του οποίου υποτάσσεται ο στρατιωτικός προσανατολισμός της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, είπε ότι αυτή «έχει περάσει, μετά από τη συμβολική τιμή που προσέφερε ο "Ομιλος Μυτιληναίου" στο Ελληνικό Δημόσιο, για να αναδιοργανωθεί και να επανιδιωτικοποιηθεί σε άλλες βάσεις», να επιστρέψει δηλαδή με προίκα σε άλλους ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στις αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και οι συνεργασίες με πολλές χώρες - βεβαίως και με το Ισραήλ - στην τεχνολογική αυτή βάση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τυράκι(2020-01-18 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ(2015-04-04 00:00:00.0)
Καμιά επιχειρηματική δράση στην αμυντική βιομηχανία(2010-09-16 00:00:00.0)
Συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου(2010-07-25 00:00:00.0)
Το «κοστούμι» της ιδιωτικοποίησης(2002-02-06 00:00:00.0)
Απορρόφηση από τα πολυεθνικά μονοπώλια(1998-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ