Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Διαβάζοντας...

Διαβάσαμε το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Η λίστα του τσαγκάρη», των εκδόσεων «Παπαζήση». Πρόκειται για ένα έργο πολύ ενδιαφέρον, το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια για πολλούς λόγους! Αρχίζοντας το διάβασμα βουλιάζουμε αμέσως στην αύρα του μύθου και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους ωραίους και τα καθάρματα! Ο τόπος όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία είναι η μαγική Νικαριά, η Ικαρία της από πάντων των αιώνων ελληνικής θάλασσας! Τα πρόσωπα τη περιπέτειας είναι οι γυναίκες και οι άντρες αυτού του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, όσο για τη σκηνογραφία, κινούμαστε στα μονοπάτια της καθημερινής ζωής και στα όνειρα! Οι χαρακτήρες των ηρώων, η κοινωνία, η σκληρότητα του παρόντος της αφήγησης και του μέλλοντος της χώρας εκπέμπουν άρωμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και κωμωδίας μαζί! Οι πρωταγωνιστές είναι - για το καλό ή το κακό - αφάνταστα δραστήριοι, κυριεύουν τις σκέψεις μας και αγγίζουν την ψυχή μας! Τα πάθη και τα λάθη τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, εφόσον ζουν σε δίσεκτους, σημαδεμένους καιρούς! «Ακόμα πονάει το χαλεπόν έτος 1921, εκατό χρονιά μετά την ωραιότερη Επανάσταση της Μεσογείου και δύο πριν από την καταστροφή στην παρακείμενη Μικρά Ασία»!

Του νησιού οι ομορφιές, τα άνθη και τα αρώματα, της θάλασσας το απέραντο γαλάζιο, το ασημένιο φως του ουρανού των άστρων δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τη σκληρότητα των καιρών και το άγος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Στην Ικαρία μεγάλωσαν της αφήγησης ο βασικός ήρωας, ο Στέφανος, και η λίστα του! Τι ήταν εκείνη η λίστα, τι ρόλο ανέλαβε ετούτο το πρόσωπο μέσα στις σκληρές συνθήκες μιας στενοκέφαλης κοινωνίας, τι μυστήριο κρύβουν ο μεγάλος του έρωτας, ο καλύτερος φίλος, ο ύπουλος αντίπαλος; Τραγωδίες, ηρωισμοί, ένας ξένος εχθρός, ο οποίος αποδείχτηκε πολύτιμος βοηθός! Κάποτε ο πόλεμος τελείωσε, όμως η θεά Ειρήνη δεν ήρθε! Η δολερή διχόνοια, με όχημα τους θεληματάρηδες των εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών της Ελλάδας, ανέλαβε το καταστροφικό έργο της! Τα χρόνια κύλαγαν στη χώρα, έφτασε του 1990 η δεκαετία γεμάτη πτώσεις, συμπτώσεις, καταπτώσεις, αλλαγές και ανατροπές στης Ευρώπης το πρόσωπο! Κάποια στιγμή η εξέλιξη του μύθου γίνεται γκραν γκινιόλ, όμως ο συγγραφέας απομακρύνει πάραυτα τη μελαγχολία, γεμίζει τις παρακάτω σελίδες με δροσερά χρώματα αστειότητας και καταλυτικής σάτιρας! Η έξυπνα πλεγμένη υπόθεση, τα απρόοπτα περιστατικά, οι αφάνταστα ζωντανοί ήρωες, η πολυεπίπεδη ματιά στις ιστορικές εξελίξεις, το απολαυστικό χιούμορ, κάνουν την ανάγνωση ταξίδι ευχάριστο και περιπετειώδες! Aνάλογο είναι και το τέλος της ιστορίας, το οποίο μας ψυχαγωγεί αλλά και πολλά - σοβαρά και ευτράπελα - μας αποκαλύπτει! Χαιρόμαστε ένα πραγματικά θαυμάσιο και απρόσμενο, σπαρταριστό και... διδακτικό (!) φινάλε γκράντε, όπως θα έλεγαν, σε παρόμοια περίπτωση, οι Ιταλοί - Ευρωπαίοι βεβαίως και αυτοί - φίλοι μας!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ