Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Πόλεμος» επιχειρηματικών συμφερόντων!

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις ΠΑΕ ΑΕΛ και Ολυμπιακός Βόλου

Για «επιχειρηματικό πόλεμο» ανάμεσα στους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ ΑΕΛ και Ολυμπιακός Βόλου, στον οποίο επιχειρούν να εμπλέξουν τους φιλάθλους των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων και τους κατοίκους των δυο γειτονικών νομών, κάνει λόγο η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις διοικήσεις των δυο ΠΑΕ, με αφορμή την τελευταία αγωνιστική αναμέτρηση μεταξύ των δυο θεσσαλικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ:

  • Επισημαίνει ότι η εν λόγω «ποδοσφαιρική αντιπαράθεση» λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, που βιώνουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της σφοδρής και ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται από την πολιτική η οποία εφαρμόζεται στο πλαίσιο του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας.
  • Καλεί το θεσσαλικό λαό να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική που παραδίδει ένα λαϊκό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, στα χέρια επιχειρηματιών - κερδοσκόπων.
  • Τονίζει ότι για να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο χρειάζεται να απαλλαγεί από την επιχειρηματική δράση και για να μπει ο αθλητισμός στο «στάδιο» της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, απαιτείται ν' ανατραπεί ο καπιταλισμός.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στις διοικήσεις της ΠΑΕ ΑΕΛ και Ολυμπιακός Βόλου, που εκδηλώθηκε με αφορμή την τελευταία αγωνιστική αναμέτρηση μεταξύ των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων, είναι ένα ακόμα δείγμα για το μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού και η παράδοσή του στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι μεγαλομέτοχοι των δυο ΠΑΕ, προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της "επένδυσής τους", αλλά και να διευκολύνουν, μέσω διαμόρφωσης ευνοϊκών συσχετισμών στη "Σούπερ Λίγκα", τα σχέδια και τα συμφέροντα μεγαλομετόχων ομάδων της Αθήνας με τους οποίους έχουν "ιδιαίτερη" σχέση, δε διστάζουν να ξεκινήσουν "άγριο πόλεμο" μεταξύ τους. Το κάνουν γιατί διακυβεύονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Π.χ., ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, Κ. Πηλαδάκης, θα έχει πολλά και μεγάλα οφέλη και από τη λειτουργία του νέου γηπέδου, αλλά και από την κατασκευή του εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να γίνει έξω απ' αυτό. Ανάλογες βλέψεις και σχέδια έχει και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχ. Μπέος, στον οποίο, ήδη, έχει δοθεί για χρησιμοποίηση το Πανθεσσαλικό Στάδιο, που κατασκευάστηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με χρήματα του ελληνικού λαού και, έκτοτε, παραμένει αναξιοποίητο για τις ποδοσφαιρικές και, γενικότερα, τις αθλητικές ανάγκες του λαού της Θεσσαλίας.

Στον επιχειρηματικό τους "πόλεμο", οι δυο μεγαλομέτοχοι θέλουν να παρασύρουν όχι μόνο τους φιλάθλους των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά και, γενικότερα, τους κατοίκους των δυο γειτονικών νομών. Η δύναμη που τους εξασφαλίζει η "συστράτευση" χιλιάδων φιλάθλων καλύπτει τις τυχόν ευθύνες τους στα πλαίσια των όποιων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Προς τούτο, με εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές ενέργειές τους, επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα άκρατου οπαδικού φανατισμού και "τοπικιστικού μίσους". Για να το πετύχουν, εξαντλούν κάθε τρόπο και μέθοδο, χρησιμοποιούν τοπικά ΜΜΕ που είναι πρόθυμα και, ανά πάσα στιγμή, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω "ποδοσφαιρική αντιπαράθεση" λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, που βιώνουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της σφοδρής και ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται από την πολιτική η οποία εφαρμόζεται στο πλαίσιο του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας. Ο ποδοσφαιρικός φανατισμός καλλιεργείται και για να αποδυναμώνονται και να συγκρατούνται οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου καθόλου δε θέλουν να πληγεί, καθότι και τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετεί».

Σήψη και διαφθορά

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Είναι γνωστές και διακηρυγμένες οι θέσεις του ΚΚΕ κατά της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και της παράδοσής του στα "νύχια" της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Είναι το μόνο κόμμα που πήρε καθαρή και ξάστερη θέση και στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΛ και στο ζήτημα της κατασκευής και αξιοποίησης από τις ΠΑΕ του Πανθεσσαλικού Σταδίου και άλλων μεγάλων αθλητικών κέντρων. Αντίθετα, οι θέσεις και οι επιχειρηματικές δράσεις των "ποδοσφαιροπαραγόντων" βρήκαν την αποδοχή και την έγκριση, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που "πιστεύουν" στην "ελεύθερη αγορά" και την "ιδιωτική πρωτοβουλία", αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι άλλους "παράγοντες" της περιοχής μας.

Ολοι αυτοί καλούνται, τώρα, ν' απολογηθούν για όσα προκλητικά και επικίνδυνα λέγονται, γίνονται και προωθούνται στο πλαίσιο της "διαμάχης" ανάμεσα στις δυο ΠΑΕ.

Καλούμε τους αγνούς φιλάθλους των δυο ομάδων να μην παρασυρθούν από τους κήρυκες του φανατισμού και να μην πάρουν μέρος στο ύπουλο "παιχνίδι" που στήνεται σε βάρος τους. Οι Λαρισαίοι και οι Βολιώτες φίλαθλοι είναι πριν απ' όλα εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι βιοπαλαιστές, νέοι άνεργοι, μαθητές και σπουδαστές με αβέβαιο μέλλον.

Ολοι είμαστε, πριν απ' όλα, αντιμέτωποι με τις απολύσεις, τη μείωση μισθών, τη διαρκή χειροτέρευση της ζωής μας. Αντιμέτωποι με ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - ΔΝΤ, που κομμάτι τους είναι και οι Πηλαδάκης - Μπέος.

Καλούμε το θεσσαλικό λαό να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική που παραδίδει ένα λαϊκό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, στα χέρια επιχειρηματιών - κερδοσκόπων.

Η βρωμιά που αναβλύζει από το "σάπιο σώμα" του λεγόμενου "επαγγελματικού ποδοσφαίρου" συνδέεται, άμεσα και καθοριστικά, με την επιχειρηματική δράση στο χώρο. Η σήψη και η διαφθορά στον αθλητισμό είναι συνυφασμένη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Για να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο χρειάζεται να απαλλαγεί από την επιχειρηματική δράση και για να μπει ο αθλητισμός στο "στάδιο" της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, απαιτείται να ανατραπεί ο καπιταλισμός.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρέφεται η σκέψη και να εκδηλώνεται η δράση των αγνών φιλάθλων και όλου του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ