Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών ζήτησε χθες στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 25 Φλεβάρη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη διασύνδεση περιουσιακού - εδαφικού και εποίκων, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη διασύνδεση δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όσον αφορά το περιουσιακό.

Το Κυπριακό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που είχε χτες και προχτές στο Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, με τον υφυπουργό εξωτερικών Ντέιβιντ Λίντινγκτον και με παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας. Σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για την πορεία του Κυπριακού.

Εκτός από το Κυπριακό, θα συζητηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό το φως των αμερικανικών πιέσεων για «ευελιξία», προκειμένου να συμφωνηθούν διευθετήσεις που θα εξασφαλίζουν την αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε την «επιθυμία» της για επίλυση του θέματος της ονομασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η τυπική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Γκρουέφσκι την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε την ελπίδα των ΗΠΑ να υπάρξει λύση στη «μακροχρόνια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ» για το όνομα, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ