Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΒΟ
Δίνει «προίκα» για να προσελκύσει νέους ιδιώτες

Να ξεπλύνει τις ευθύνες του δικομματισμού για την παράδοση της επιχείρησης στο κεφάλαιο, προσπάθησε χτες ο υπουργός Αμυνας

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΛΒΟ, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Φλεβάρη

Motion Team

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΛΒΟ, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Φλεβάρη
Την πολιτική παράδοσης της Αμυντικής Βιομηχανίας στους ιδιώτες συνεχίζει και εντείνει η κυβέρνηση, την ώρα που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται προϊόντα από τις πολυεθνικές εταιρείες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αυτό επιβεβαίωσε η συζήτηση χτες στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε για πολλοστή φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης και τονίζοντας την ανάγκη οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΒΟ) να αποτελέσουν ενιαίο κρατικό φορέα, με κυρίαρχο ρόλο στη στήριξη του ελληνικού στρατού.

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να συσκοτίσει τις ευθύνες για την παράδοση στο κεφάλαιο μιας ακόμα στρατηγικής σημασίας επιχείρησης. Διαπίστωσε ανέξοδα ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε «σταθερός κανόνας συνεργασίας» ανάμεσα στην ΕΛΒΟ, υπό τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου και του ελληνικού Δημοσίου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε σαν άλλοθι για τη σημερινή κατάσταση και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει εγείρει ενστάσεις για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, εξαιτίας της λήψης κρατικών ενισχύσεων από την ΕΛΒΟ.

Προκαλώντας τους εργαζόμενους, ο Ε. Βενιζέλος τους κάλεσε να είναι υπομονετικοί! Είπε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου αποχωρεί και από το μετοχικό κεφάλαιο, προτείνοντας την επαναγορά των μετοχών του από το Δημόσιο, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Στο διά ταύτα της απάντησης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί «στρατηγικό εταίρο» και «επενδυτή» για την ΕΛΒΟ, με προίκα την ανακατασκευή των αρματοφορέων του Ελληνικού Στρατού και μια σημαντική παραγγελία από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του, ο Α. Τζέκης είπε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν υπομονή εδώ και 15 χρόνια, αλλά όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά απαξίωναν συνεχώς την ΕΛΒΟ. Τόνισε ότι από τη στιγμή που μια τέτοια βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και να παράγει και άλλα προϊόντα, δεν έχει την ανάγκη κανενός «στρατηγικού επενδυτή», αλλά την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης για να αγοράσει ανταλλακτικά.

Δεν μπορεί, συνέχισε, η κυβέρνηση να επικαλείται την ΕΕ και τα εμπόδια που αυτή βάζει, γιατί είναι γνωστό ότι η ΕΕ ενισχύει τις ισχυρές πολεμικές βιομηχανίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. «Γιατί να μην δοθούν παραγγελίες στην ΕΛΒΟ για ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όπου υπάρχει έλλειψη ή για απορριμματοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ