Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Με μοιρασμένους ρόλους στο χτύπημα του λαού

Πίσω από τους θεατρινισμούς των προηγούμενων ημερών, κρύβεται η ενιαία στρατηγική για το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης

Κυβέρνηση, τρόικα και οι σύμμαχοί τους έχουν ενιαία στρατηγική ενάντια στο λαό. Οι θεατρινισμοί τους δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν (φωτ. από συμβολικό δρώμενο σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Κυβέρνηση, τρόικα και οι σύμμαχοί τους έχουν ενιαία στρατηγική ενάντια στο λαό. Οι θεατρινισμοί τους δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν (φωτ. από συμβολικό δρώμενο σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Ενα κακοπαιγμένο θέατρο έστησε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση με την τρόικα και τους ντόπιους συμμάχους της, με στόχο να μείνει στο παρασκήνιο το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων που όλοι μαζί ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες του λαού το επόμενο τετράμηνο.

Μετά τη φαρσοκωμωδία γύρω από τις δηλώσεις της τρόικας, τις δημαγωγικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και τις «κορόνες» υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί κρατικές υποδομές και εκτάσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ως "ενδεικτικό" και "ρεαλιστικό" στόχο την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος έκανε λόγο «για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» που η κυβέρνηση έχει «άμεση υποχρέωση», «σχεδιασμένα», να τη «βάλει μπρος». Στο ίδιο πνεύμα, επέκρινε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι «δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης»! Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου με συνέντευξη της στο «Σκάι» τάχτηκε «κατά της πρακτικής της τρόικας να δίνει συνεντεύξεις Τύπου».

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποπροσανατολίσουν από την ουσία, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να επιρρίψουν ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν «έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο» για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με συνέντευξή του στο «Real Fm» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «δεν είχε ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο» για το συγκεκριμένο «σχέδιο αποκρατικοποιήσεων» των 50 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε καμιά έγκριση», κρύβοντας ότι ενιαία η κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, και ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης είναι έτοιμο, ο Γ. Παπανδρέου, εμπαίζοντας προκλητικά τα λαϊκά στρώματα, σε συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να πωληθεί ελληνική γη».

Οι χτεσινές φραστικές «μανούβρες» του πρωθυπουργού αποτελούν συνέχεια της δήθεν «δυσαρέσκειας» που διατύπωσε τηλεφωνικά μέσα στο Σαββατοκύριακο στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τον επίτροπο για την Οικονομία της ΕΕ Ολι Ρεν, για την «απαράδεκτη συμπεριφορά» - όπως τη χαρακτηρίζει το σχετικό δελτίο - των εκπροσώπων της τρόικας.

Το στημένο παιχνίδι με τα δήθεν «διαβήματα» από την πλευρά της κυβέρνησης είχε συνέχεια με την «απαντητική επιστολή» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Σημειώνουν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων, όπως αποτυπώνεται και στο μνημόνιο». Κάνουν λόγο για «συνεργασία» και «αμοιβαία εμπιστοσύνη» με την κυβέρνηση, ενώ εκφράζουν τη «λύπη» τους στην περίπτωση που «κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».

Δρομολογημένες ανατροπές

Πίσω από τους θεατρινισμούς, κρύβεται η δρομολόγηση νέων σκληρών μέτρων, ύψους πάνω από 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. «Ο ρόλος της τρόικας είναι πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος (...) Τις πολιτικές μας τις εφαρμόζουμε εμείς. Και όχι απλώς τις εφαρμόζουμε. Τις σχεδιάζουμε και τις υλοποιούμε μέχρι κεραίας (...) Η τρόικα θα πρέπει να αποδαιμονοποιηθεί. Πρόκειται για εκπροσώπους - υπαλλήλους των οργανισμών, των φορέων οι οποίοι αποτελούν τους πιστωτές μας», υπογράμμισε ο Γ. Πεταλωτής.

Υλοποιώντας τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

1) Να επιταχύνει μέχρι τα τέλη Μάη τη γενικευμένη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο να γίνουν μεγάλες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «διορθωτικές διατάξεις» μέχρι τον Ιούλη, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου.

2) Να επιβάλει επιπλέον βάρβαρα μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014.

3) Να εφαρμόσει νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές βάζοντας στο στόχαστρο τα επικουρικά ταμεία και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4) Να προχωρήσει σε μαζικό ξεπούλημα της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις, λιμάνια, γη, παραλίες, αεροδρόμια, κρατικές μετοχές κ.ά.) με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ ως το 2015. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το πρόγραμμα των «αποκρατικοποιήσεων» θα πρέπει να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ. μέσα στη διετία 2011-2012.

5) Να καταργήσει πλήθος κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, αλλά και φοροαπαλλαγών που αφορούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

6) Να εφαρμόσει άμεσα το «ενιαίο μισθολόγιο» στο δημόσιο τομέα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις μισθών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

7) Να προωθήσει νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ, μέσω της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού τους ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων που θα οδηγήσει και σε απολύσεις προσωπικού.

8) Να χορηγήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ με τη μορφή «εγγυήσεων» προς τις τράπεζες. Οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες έχουν φτάσει πλέον τα 108 δισ. ευρώ! Περίπου το 1/3 του δημόσιου χρέους!

Σεναριολογία για εκλογές

Στο πλαίσιο της «σικέ» αντιπαράθεσης με την τρόικα αναζωπυρώθηκαν και τα σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλη. Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου την προηγούμενη Παρασκευή μέσω του Γ. Πεταλωτή ότι η κυβέρνηση «παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό». Χτες, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Την εκλογολογία συντήρησαν οι ανακοινώσεις για διεξαγωγή Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 4 Μάρτη και Πολιτικού Συμβουλίου δυο μέρες πριν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org