Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Βασικό ζητούμενο η εκλογική επιβίωση

Αποδίδει στην κυβέρνηση «περιορισμένη ευθύνη» και στο κεφάλαιο «εγωιστική συμπεριφορά»!

Τη σημαία της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, προκειμένου να μείνει άθικτο το σύστημα που την προκάλεσε, κρατάει η ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι αποφάσεις του οργάνου επιβεβαιώνουν ότι η ανάγκη για εκλογική επιβίωση εξωθεί το ΣΥΝ σε πιο έντονες προσπάθειες για αποκατάσταση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επί του παρόντος προσκρούουν στις συνιστώσες που συμμετέχουν στο λεγόμενο «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου.

Στην ομιλία του στην ΚΠΕ ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε ξανά να αθωώσει την κυβέρνηση για τη στρατηγική της, αποδίδοντάς της «περιορισμένη ευθύνη» και χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση και να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη»! Ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που τα ίδια του τα στελέχη ομολογούν ότι περιλαμβάνει τα μέτρα που εφαρμόζει, ήταν «πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας» και την εγκάλεσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να πράττει όσα πράττει.

Λίγο μετά, αναίρεσε τα προηγούμενα λέγοντας ότι η κυβέρνηση «είναι με το μέρος των δυνάμεων του κεφαλαίου» και πως «όλα τα υπόλοιπα περί κατοχής ξένων δυνάμεων και περί πιέσεων των κακών τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ, είναι εύπεπτα παραμύθια», τα οποία βέβαια ο ΣΥΝ υπερασπίζεται και αναπαράγει με θέρμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε σαν διέξοδο «μια πλατιά ευρεία συμμαχία αριστερών προοδευτικών δυνάμεων (...) με μίνιμουμ στόχο την απεμπλοκή από τη πολιτική του μνημονίου, τη διάσωση της κοινωνίας και του δημόσιου πλούτου, για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους». Μια κυβέρνηση δηλαδή που θα αναλάβει να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα, αφού αποδέχεται ως απαραβίαστη αρχή την εξουσία των μονοπωλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό ότι ο ΣΥΝ χρεώνει στην πλουτοκρατία «αντικοινωνική και εγωιστική συμπεριφορά» επειδή θέλει «να επωφεληθεί και τον καιρό της κρίσης» όπως ωφελήθηκε και τον καιρό της ανάπτυξης! Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας αποσαφήνισε για μια ακόμα φορά ότι η Ευρωένωση αποτελεί στρατηγική επιλογή τους, από την οποία επ' ουδενί δεν παραιτούνται.

Σε άλλο σημείο, εξήρε τους αγώνες του λαού της Αιγύπτου, αλλά στο κλείσιμο των εργασιών ζήτησε δουλειά ώστε να υπάρξει διέξοδος «πριν μετατραπεί η Αθήνα σε Κάιρο»! Σ' αυτό το πνεύμα, πρότεινε «ευρεία συμπαράταξη (...) με στόχο μια νέα πλειοψηφία που θα δώσει τη δυνατότητα η επόμενη βουλή να μην έχει συσχετισμούς που θα νομιμοποιούν την καταστροφική αυτή πορεία, αλλά να έχει συσχετισμούς που θα ανατρέψουν το μνημόνιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ